Francouzské paštiky

Paštiky patří mezi klasické pokrmy francouzské kuchyně. Jemné masové směsi se připravují z různých druhů masa – nejčastěji z vepřového, drůbežího, králičího a zvěřiny, existují však i rybí či zeleninové varianty. Ideálním doplňkem k podávání je čerstvá bílá bageta a kvalitní, nejlépe francouzské víno.

Francouzské paštiky

Více o francouzských paštikách

Rillettes

Rillettes (čtěte rijet) je francouzská specialita, která se podobá nám známým škvarkám. Tradičně se připravuje z vepřového masa, které se nechá několik hodin pozvolna škvařit v sádle, existují i varianty z drůbežího či králičího masa. K dochucení se používá nejčastěji sůl, pepř a bílé víno.

Pâté

Výrazem pâté se označují jemné paštiky (pasty) připravené z několikrát namleté směsi masa a jater, již doplňují další přísady – máslo či sádlo, bylinky, koření, zelenina, ovoce, ořechy či alkohol. Jednou z nejoblíbenějších variant je paštika pečená v listovém těstě – pâté en croute.

Teriny

Terina je masová směs původem z Francie, která na rozdíl od paštiky obsahuje nahrubo nasekané kousky masa, jater a dalších přísad. Teriny mohou být teplé i studené – ve francouzské kuchyni existuje bezpočet receptů. Svůj název získaly díky kameninové nádobě (francouzsky terinne), v níž se směs připravuje.

Pâté de foie gras

Královnou mezi paštikami je varianta s foie gras. Zbytnělá játra hus a kachen mají vlivem překrmování vysoký podíl tuku ve svalovině, a díky tomu i jedinečnou a delikátní chuť oceňovanou gurmety po celém světě. Podíl jater v pâté de foie gras se pohybuje mezi 46–55 %. Doplňuje je obvykle vepřové maso a játra. K dochucení se nejčastěji používá celý pepř, bílé, červené či portské víno, koňak, houby nebo ovoce.