Rillettes
Rillettes (čtěte rijet) je francouzská specialita, která se podobá nám známým škvarkám. Tradičně se připravuje z vepřového masa, které se nechá několik hodin pozvolna škvařit v sádle, existují i varianty z drůbežího či králičího masa. K dochucení se používá nejčastěji sůl, pepř a bílé víno.
Pâté
Výrazem pâté se označují jemné paštiky (pasty) připravené z několikrát namleté směsi masa a jater, již doplňují další přísady – máslo či sádlo, bylinky, koření, zelenina, ovoce, ořechy či alkohol. Jednou z nejoblíbenějších variant je paštika pečená v listovém těstě – pâté en croute.
Teriny
Terina je masová směs původem z Francie, která na rozdíl od paštiky obsahuje nahrubo nasekané kousky masa, jater a dalších přísad. Teriny mohou být teplé i studené – ve francouzské kuchyni existuje bezpočet receptů. Svůj název získaly díky kameninové nádobě (francouzsky terinne), v níž se směs připravuje.