Jehněčí krkovice

Jehněčí krkovice

Jehněčí krkovice se odděluje od hrudí a hřbetu a poskytuje šťavnaté maso vhodné pro nejrůznější typy úprav – od dušených pokrmů až po minutky.

Jehněčí krkovice

Věděli jste že..?

✔ Jehněčí maso je cenným zdrojem železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

✔ Kýtě se při pečení nechává kost nebo její část; zvýrazní se tak její chuť a zůstane šťavnatá.

✔ U mladého jehněčího o váze dvou kilogramů může stačit i pouhá hodina pečení.

✔ Osobitá chuť jehněčího snese výraznější aromatické koření – klasickou volbou jsou česnek a rozmarýn, výborně poslouží tymián, šalvěj, petržel, majoránka, máta nebo dobromysl.

Znaky

Krkovička zahrnuje pět krčních obratlů, při jatečním zpracování se u ní někdy ponechává i tzv. šrůtka, která se nachází mezi šestým a sedmým obratlem. Maso je dostupné jak vcelku s kostí, tak vykostěné a naporcované na menší části.

Využití

Vykostěná krkovice se uplatní při přípravě dušených pokrmů, jako jsou guláše, perkelty nebo indické karí. Lze ji také nakrájet na jednotlivé steaky a opéct na pánvi či grilu. Celá krkovice s kostí (i šrůtkou) je skvělá na pečení, lze ji však zpracovat i jako minutku. Díky vyššímu obsahu tuku má maso výraznější chuť a kromě tradičních doplňků, jako je rozmarýn nebo česnek, ji lze ochutit i výraznějším kořením v orientálním duchu.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!
Další inspirace

Maso a drůbež

Recepty