Znaky
Ústřice velká s protáhlou robustní lasturou dorůstá do šířky 10–30 cm. Schránka může mít šedohnědou až zelenavou barvu a rozmanitý tvar. Ten závisí na charakteru dna a mořského proudění, jemuž byly ústřice během chovu vystaveny. Vnitřní stěna lastury je sněhobílá a maso má krémově šedé či zlatožluté zbarvení.
Fine de Claire – Marennes-d'Oléron jsou prvotřídní ústřice z francouzského chovu. Mají krémově šedé až zlatožluté maso a vyváženou chuť.
Speciale de Claire – Marennes-d'Oléron se vyznačují vysokým podílem masa krémově šedé až zlatožluté barvy, jež je vyhledáváno pro harmonické vyvážení slané a sladké chuti.
Fines de Normandie – maso ústřic pocházejících z normandských chovů na volném moři vyniká harmonickou kombinací slané a sladké chuti s ovocnými a ořechovými tóny.
Fines de Cancale – celosvětově populární ústřice oblíbené pro nezaměnitelnou lískooříškovou chuť.
Využití
Ústřice obsahují řadu zdraví prospěšných látek, např. jód, sodík, vápník, draslík, mangan, železo, měď, zinek, fosfor a vitaminy A, B1, B2. Lze je konzumovat po celý rok – v zimních měsících akumulují své zásoby a jsou lahodně masité, během nejteplejších měsíců se jejich přeprava řídí přísnými hygienickými opatřeními.
Ústřice musejí být lesklé a vlhké. Barva se může lišit podle místa původu. Chlazené lastury by měly být zavřené, mírně otevřený exemplář se musí po lehkém dotyku okamžitě uzavřít. Důležitá je také vůně – sebemenší zápach je varovný.
Otevření lastury vyžaduje sílu, správnou techniku a profesionální vybavení. Nezbytný je speciální nůž na ústřice, stejně jako kroužková ocelová rukavice chránící ruku, která lasturu drží.
Ústřice se podávají syrové, smažené, pečené, vařené, gratinované přímo v lastuře nebo uzené. Kombinovat se mohou s česnekem, šalotkou, smetanou, vejci, rajčaty, špenátem i kořenovou zeleninou. Dobře si rozumějí s jemnými omáčkami, např. holandskou či vinnou pěnou, nebo pikantnějšími dresinky z kvalitního octa ochuceného čerstvým pepřem.