Znaky
Selečí plec je dostupná v chlazené i mražené variantě a nejčastěji se prodává s kůží a kostí, případně s kolínkem. Vrstva podkožního tuku není tak silná jako v případě vepřového masa, proto se běžně ponechává i během tepelné úpravy. Maso je růžové až světle červené, má křehkou strukturu a je velmi libové.
Využití
Maso z plece se ideálně hodí na pečení vcelku. Před úpravou je vhodné kůži naříznout do čtverečků, vetřít do ní směs soli, vody a koření, nechat několik hodin (či dní) odležet a následně upéct, například na kmíně nebo česneku. Podávat ji lze jednoduše s pečivem a hořčicí, skvěle obstojí i v kombinaci se zelím nebo špenátem a bramborovým knedlíkem. Plec vcelku je vhodná i k uzení, vykostěné maso se dá rozkrojit na plát a využít na roládu.