Humr americký

Humr americký
Humr americký (Homarus americanus, angl. lobster american), zvaný také kanadský, bývá v České republice k dispozici nejčastěji. Žije v severozápadním Atlantiku počínaje Kanadou a konče mysem Hatteras v Severní Karolíně. Všechny tři druhy humrů mají společnou dlouhověkost. Někteří vědci odhadují, že se mohou dožít až 100 let, ale pravděpodobnější je polovina tohoto věku. Kvůli opakované výměně krunýře však jde humří stáří těžko určit.

K lovu se dodnes používají proutěné koše a drátěné klece s nástrahou z rybího či krabího masa. Rybáři je opatří bójkou, na pobřeží je spustí do vody, průběžně je kontrolují a osvobozují z nich pohlavně nedospělé humry mladší 6 let a plodné samice s vajíčky, aby se populace mohla obnovovat. Humři se většinou loví v létě a na místo určení se dopravují letecky při teplotě mezi 2–5 °C. Humři určení pro MAKRO jsou do 24 hodin po výlovu naloženi do letadla mířícího z Bostonu do Frankfurtu a za dalších 24, max. 32 hodin je zaměstnanci rybí platformy v Praze ukládají do vivária (tank naplněný mořskou vodou).
Humr americký

Humr americký

Homarus americanus

Sezónnost: ne
Původ: SZ Atlantik
Metoda lovu/chovu: vězence a lapadla
Velikost: 0,45 - 2 kg / ks
Tučnost: nízká

Znaky

Délkou 65 cm a hmotností do 6 kg humr americký předstihuje své evropské bratry. Má stejně jako humr evropský tmavé zbarvení, ale jeho tmavě šedý či hnědý krunýř postrádá kropenatou kresbu. Lze ho však lehce identifikovat podle trnu na spodní straně čelního rohu.

Využití

Velmi jemné humří maso se rychle kazí, proto je třeba spotřebovat ho nejlépe ihned po nákupu. Během přípravy by měl humr mít svázaná klepeta, v nichž má velkou sílu a je schopen způsobit bolestivé zranění. Nejčastěji se usmrcuje vložením hlavou napřed do velkého hrnce s 5 l vroucího vývaru nebo vařící vody, lze mu však předem přeříznout míchu. Poté se buď vyjme a porcuje k dalším úpravám, nebo se nechá dovařit, čímž získá typickou červenou barvu.

Vařeného humra lze podávat vcelku, maso se hodí k pečení, blanšírování a grilování, do polévek a omáček, případně k přípravě řady salátů ve studené kuchyni. Z nejchutnějšího masa z klepet a ocasu je možné upéci či ugrilovat výtečné medailonky.

Výběr humra

Podívejte se, jak vybrat kvalitního humra - a na co si dát při výběru pozor.

Příprava humra

Podívejte se na náš návod, jak připravit humra. Naši rybáři Vám předvedou jak humra správně uvařit i jak odstranit krunýř.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit