Telecí kolínka

Oblíbená telecí kolínka pocházejí zejména z masitých zadních kližek a poskytují velmi vláčné maso, které je díky ponechané kosti doslova nabité chutí.

Telecí kolínka

Věděli jste že..?

✔ Telecí maso nepotřebuje dlouhou dobu zrát a je možné ho tepelně upravit už dva dny po porážce.

✔ Je charakteristické křehkostí a jemnou chutí – navíc obsahuje vysoký podíl bílkovin a téměř o polovinu méně tuku než maso hovězí.

✔ Jemná chuť telecího masa se dobře snoubí s čerstvými bylinkami, jako je pažitka, petrželka, šalvěj, tymián nebo rozmarýn. Vhodnou kombinací je také smetana či bílé víno, výtečné je i spojení s houbami a zeleninou, například s chřestem, mrkví, fazolkami nebo hráškem.

Znaky

Telecí kolínka jsou dostupná vcelku nebo nasekaná na plátky s morkovou kostí uprostřed. Maso je libové, křehké a obsahuje vyšší podíl šlach a vaziva.

Využití

Telecí kolínka vyžadují delší dobu tepelné úpravy – ideální je pozvolné dušení při nižší teplotě, důležitý je také dostatek tekutiny, aby vazivo mohlo absorbovat dostatek vlhkosti. Připravit je lze na víně, zelenině, pivě či bylinkách, nejslavnější úpravu pak představuje italský pokrm původem z Milána s názvem ossobuco – plátky kolínek s morkovou kostí, které se dusí společně s rajčaty, bílým vínem, vývarem a kořením.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit