Halibut grónský

Halibut grónský
Halibut grónský (Reinhardtius hippoglossoides, angl. greenland halibut), zvaný také platýs černý, patří k nejchutnějším a nejvýživnějším mořským rybám. Žije v severních částech Tichého a Atlantického oceánu (od Anglie k severozápadnímu Norsku, Islandu a jižnímu Grónsku). Dává přednost hloubce 500–1000 m, ale vyskytuje se běžně v hlubinách od 200 do 2000 m. Tato dravá ryba se živí krevetami, olihněmi a menšími rybami a nejčastěji se loví pomocí dlouhých vlasců. Hlavní sezona lovu začíná začátkem května, kdy je maso platýsů nejchutnější, a trvá do konce září.
Halibut grónský

Halibut grónský

Reinhardtius hippoglossoides

Sezónnost: ne
Původ: SZ Atlantik
Metoda lovu/chovu: vlečné sítě
Velikost: 1 - 45 kg / ks
Tučnost: nízká

Znaky

Halibut grónský patří k pravookým platýsům, oko však má na horním okraji hlavy. Velký ústní otvor s ostrými zuby prozrazuje predátora. Oboustranně tmavošedé až černé tělo s poněkud světlejší spodní slepou stranou zdobí rovná postranní čára. Dorůstá maximálně do délky 1,2 m a hmotnosti kolem 45 kg, běžné exempláře však dosahují 80–100 cm a 11–25 kg.

Využití

Maso halibuta obsahuje větší množství tuku a hodně omega-3 mastných kyselin. Výborně se hodí k pečení, dušení, grilování a smažení. Vynikající chutí překvapí také v uzené podobě, v syrovém stavu se objevuje v sushi. I když velmi dobře přijímá marinádu, není vhodné – podobně jako u jiných bělomasých ryb – přebít jemnou chuť masa výrazným kořením.

Čerstvé ryby v makro

V makro Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování halibuta

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Halibuta můžete filetovat podobně jako platýse - podívejte se, jak na to.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit