Znaky
Krevety bílonohé mají stejně jako ostatní druhy krevet pět párů nohou a dvě dlouhá citlivá tykadla, jimiž při nočním lovu hledají kořist. Na krátké tělo navazuje dlouhý ocásek. Jejich klepeta jsou na rozdíl od jiných korýšů velmi nenápadná, bílý krunýř zdobí krátké rýhy. Dorůstají do délky 23 cm. Čerstvé kvalitní krevety mají lesklé a neporušené krunýře beze skvrn, čerstvost se pozná také podle příjemné vůně.
Využití
Krevety se prodávají loupané i s krunýřem, čerstvé, mražené nebo konzervované v nálevu – nejlepší chuť má pokrm z čerstvých nevyloupaných krevet. Rychle podléhají zkáze, proto je potřeba je zpracovat ihned v den nákupu, nebo alespoň oddělit choulostivější hlavičky a použít je na vývar či přípravu krevetového másla. Neoloupané ocásky bez hlaviček lze skladovat v nejstudenější části chladničky maximálně dva dny. Krevety se mohou vařit (příprava trvá 5–8 minut), smažit, blanšírovat, pošírovat nebo grilovat, což je časté u řady středomořských receptů. Přidávají se do italských těstovin nebo španělské paelly, oblíbeným pokrmem je krevetový koktejl. Bez krevet by se neobešla ani asijská kuchyně. Lze je konzumovat i syrové, například v sushi nebo v ceviche, pokrmu populárním v pobřežních oblastech USA. Syrové maso má vždy výraznější chuť a tužší konzistenci, proto se používá marináda s přísadou citronové šťávy. Pokapání citronovou šťávou po uvaření zmírní typickou mořskou vůni krevet.
Pozor! Krevety a další korýši obsahují látky, které mohou způsobit alergickou reakci!