Úhoř říční

Úhoř říční
Úhoř říční (Anguilla anguilla, angl. eel), k jehož zvláštnostem patří i schopnost krátkodobého pohybu po souši, se podobá spíše hadovi než rybě. Žije v evropských řekách a jezerech a v moři se jen rozmnožuje. Dlouhou pouť za třením mají úhoři společnou s lososy. Po 4­–10 letech života ve sladkých vodách migrují koncem léta k břehům Severní Ameriky do hlubin Sargasového moře. Přibližně 7000 km dlouhou pouť zdolávají až 18 měsíců, aniž by přijímali potravu, a po splnění rozmnožovacího pudu zahynou. Z vajíček (jediná samice vyprodukuje až 700 000 jiker nadnášených tukovou kapkou) se v moři vylíhnou téměř průhledné larvy ve tvaru vrbového listu, které unáší Golfský proud. Po třech až čtyřech letech doputují zpět k evropským břehům. Vyhledávají teplejší vody s dostatkem úkrytů a potravy a živí se larvami, měkkýši, drobnými rybami i korýši. Loví zpravidla v noci, zmást je však může voda zakalená po deštích, která přináší dostatek potravy spláchnuté ze souše. Přezimují zahrabaní v bahně. Úhoři se běžně dožívají 8–15 let, ale u ryb chovaných v zajetí, jimž není umožněna cesta za reprodukcí, to může být mnohem více
Úhoř říční

Úhoř říční

Anguilla anguilla

Sezónnost: ne
Původ: ČR
Metoda lovu/chovu: chov
Velikost: 300 - 500 g / ks
Tučnost: vysoká

Znaky

Příslušníky řádu holobřiší (Anguillformes), k nimž úhoři patří, od ostatních ryb odlišuje hadovité tělo se slizkou kůží a absence břišních ploutví. Dravé přizpůsobivé ryby s drobnými šupinami zarostlými v kůži se vyznačují srostlou hřbetní, řitní a ocasní ploutví a překvapivě silným stiskem čelistí. V době migrace do moře mají stříbřitou barvu a zvětšené oči, při návratu jsou zlatohnědí. Větší samice mohou dorůst do délky přesahující 1 m a hmotnosti kolem 2,5 kg, samci jsou zhruba poloviční.

Využití

Úhoř říční je považován za jednu z nejchutnějších ryb. Maso se vaří a dusí, menší exempláře lze smažit, tučnější větší ryby jsou vynikající uzené. Velkými milovníky úhořů jsou Francouzi, v Japonsku se tyto ryby úspěšně chovají v akvakulturách a jejich maso je mimo jiné součástí sushi. Živého úhoře by měl zabít a vykuchat zkušený odborník. Jeho krev totiž obsahuje jedovatý ichtyotoxin s podobnými účinky jako zmijí jed. Je třeba se vyvarovat kontaktu úhoří krve s otevřenými ranami a jejího vstříknutí do oka. Tepelnou úpravou nad 60 °C se bílkovinný jed zneškodní.

Čerstvé ryby v makro

V makro Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Odkud dovážíme ryby

Ryby a mořské plody pro vás dovážíme z celého světa - podívejte se na krátké video.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit