Sardinka obecná

Sardinka obecná
Sardinky obecné (Sardina pilchardus, angl. sardine) jsou příbuzné sleďů. Vyskytují se od jižních částí Severního moře přes Středozemní a Černé moře až k atlantickému pobřeží Maroka. Sardinky se pohybují v rozsáhlých hejnech při pobřeží a živí se planktonem a dalšími drobnými živočichy. Hlavními rybářskými oblastmi jsou Portugalsko, Španělsko, Francie a Anglie. V bretaňském městě Concarneau je sardinkám věnován jeden z největších regionálních kulturních festivalů „Fête des Filets Bleus“ („Festival modrých sítí“ – ty se totiž používají k lovu sardinek). Koná se vždy v srpnu již od roku 1902
Sardel obecná

Sardinka obecná

Sardina pilchardus

Sezónnost: ne
Původ: Středozemní moře
Metoda lovu/chovu: kruhové zátahové sítě a čeřeny
Velikost: 10 - 34 ks / kg
Tučnost: vysoká

Znaky

Sardinky mohou vyrůst do délky 25 cm, ale obvykle nedosáhnou 20 cm. Minimální velikost pro lov je 11 cm, což přibližně odpovídá rozměrům roční ryby. Část těla stříbřitých štíhlých rybek je posetá tmavými skvrnami, na rozdíl od sleďů mají skřele se zkostnatělými hranami.

Využití

Díky pevnému masu a relativně vysokému obsahu tuku jsou sardinky ideálními rybami na grilování. Jejich jemné kosti se mohou bez problémů jíst. Šupiny se odstraňují nožem směrem od ocasu k hlavě. Ryby je třeba vykuchat, vnitřnosti obsahující žlučník jsou totiž hořké. Před grilováním lze sardinky marinovat, případně do nich vložit plátky česneku nebo čerstvé bylinky, zajímavou úpravou je sardinka zabalená do slaniny, případně do špenátového listu. Ryby se dají grilovat také v alobalu, grilovacím košíku nebo na špízu. Rošt by měl být nad topeništěm trochu výš než při grilování masa. Úprava je rychlá, stačí tři minuty z každé strany. Sardinky jsou hotové, když jejich maso rovnoměrně zbělá a ztratí původní průhlednost. Zůstane-li na grilu příliš dlouho, vysuší se a rozpadne. Sardinky se hodí také ke smažení a hojně se využívají v konzervárenském průmyslu.

Čerstvé ryby v makro

V makro Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování sardinky

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Sardinku můžete filetovat podobně jako pražmu - podívejte se, jak na to.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit