Znaky
Sardinky mohou vyrůst do délky 25 cm, ale obvykle nedosáhnou 20 cm. Minimální velikost pro lov je 11 cm, což přibližně odpovídá rozměrům roční ryby. Část těla stříbřitých štíhlých rybek je posetá tmavými skvrnami, na rozdíl od sleďů mají skřele se zkostnatělými hranami.
Využití
Díky pevnému masu a relativně vysokému obsahu tuku jsou sardinky ideálními rybami na grilování. Jejich jemné kosti se mohou bez problémů jíst. Šupiny se odstraňují nožem směrem od ocasu k hlavě. Ryby je třeba vykuchat, vnitřnosti obsahující žlučník jsou totiž hořké. Před grilováním lze sardinky marinovat, případně do nich vložit plátky česneku nebo čerstvé bylinky, zajímavou úpravou je sardinka zabalená do slaniny, případně do špenátového listu. Ryby se dají grilovat také v alobalu, grilovacím košíku nebo na špízu. Rošt by měl být nad topeništěm trochu výš než při grilování masa. Úprava je rychlá, stačí tři minuty z každé strany. Sardinky jsou hotové, když jejich maso rovnoměrně zbělá a ztratí původní průhlednost. Zůstane-li na grilu příliš dlouho, vysuší se a rozpadne. Sardinky se hodí také ke smažení a hojně se využívají v konzervárenském průmyslu.