Typické sýry
Sýrařská tradice se v Itálii těší velké úctě a velmi se zde dbá na původ a kvalitu domácích produktů i na ochranu originálních názvů. První dekret týkající se sýra byl vydán již v roce 1925 a o čtvrtstoletí později spatřil světlo světa zákon o ochraně kontrolovaného původu, díky němuž nesou vybrané výrobky známku D. O. C. Sýry s tímto označením musí být nejen vyrobeny v konkrétní oblasti, ale současně splňovat předepsané postupy výroby.
Regionální pestrost
Díky rozmanitým přírodním podmínkám se v Itálii vyrábí nepřeberná škála sýrů a každý region se pyšní vlastními specialitami. Oblast kolem Pádské nížiny podukuje především sýry z kravského mléka (Gorgonzola, Taleggio, Provolone, Grana Padano), na Sicílii, Sardinii a v Toskánsku zase převažují ovčí produkty (Pecorino, Marzolino). Jih Itálie nabízí ideální podmínky pro chov buvolů a je hlavním producentem pravé mozzarelly.
Sýry v italské kuchyni
Mléčné produkty se sýry v čele mají v italské kuchyni široké využití. Uplatňují se jako součást omáček či náplní do masových pečení, používají se k přípravě sladkých dezertů a samozřejmě jako doplněk rozličných druhů těstovin. Tepelně neupravené sýry se podávají ve společnosti vybraného vína a čerstvého nebo sušeného ovoce, a to jako chuťovka nebo jako samostatný chod během oběda či večeře.