Selečí hrudí a žebra

Selečí hrudí a žebra

Selečí hrudí leží pod plecí v přední části hrudní stěny a nabízí hned několik možností kuchyňského zpracování.

Selečí hrudí a žebra

Věděli jste že..?

✔ Čerstvé selečí maso je zbarvené do růžova s jemnými vlákny a lehce mramorované tukem. Tučné části mají být bílé a pevné.

✔ Na rozdíl od hovězího, které potřebuje určitou dobu zrát, je vepřové a selečí maso nejchutnější ihned po porážce.

✔ Selečí maso vydrží několik dní v chladničce, hluboce zamrazené se může skladovat až půl roku. Při přípravě je z hygienických důvodů třeba dbát na to, aby bylo i v hlubších vrstvách dokonale tepelně opracováno.

Znaky

Hrudí a žebra se vyznačují hrubší strukturou svalového vlákna a vyšším podílem tuku – ve srovnání s dospělými vepři je však maso o poznání libovější. Hrudí je dostupné jak vcelku, tak i naporcované na žebírka vhodná k okamžitému zpracování.

Využití

Celé selečí hrudí i jednotlivá žebírka se hodí k pečení či grilování – díky vyššímu obsahu tuku jsou nejen velmi chutná, ale také šťavnatá. Před úpravou lze maso naložit do marinády z oleje, koření a bylinek – je však dobré mít na paměti, že selečí maso má oproti vepřovému jemnější chuť a příliš výrazné ingredience by ji mohly přebít. Vykostěné hrudí lze rozříznout na plát, naplnit a podávat ve formě rolády.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit