Suché nebo sladké
Obsah cukru v šumivém víně přibližují francouzské výrazy na etiketách. Nejnižší obsah cukru značí brut nature (cukr pod 3 g/l, druhotném kvašení nebyl dodán dozážní ( expediční ) likér), dále extra brut (cukr 0–6 g/l), brut (cukr pod 12 g/l), extra sec (cukr 12–17 g/l), sec (cukr 17–32 g/l), demi-sec (cukr 32–50 g/l) a doux (cukr nad 50 g/l). Podle vyhlášky Státní zemědělské a potravinářské inspekce se v případě, že obsah cukru odůvodňuje použití dvou výrazů, vybere pouze jeden.
Šumivé není perlivé
Perlivá vína jsou často chybně zaměňována za šumivá. Zásadní rozdíl mezi nimi je tlak v lahvi, který ovlivňuje intenzitu perlení. Šumivá vína by měla dosahovat tlaku min. 3 atmosféry, u perlivých vín se tlak pohybuje v rozmezí 1–2,5 atmosféry. V šumivých vínech vzniká oxid uhličitý druhotným kvašením cukrů, jež jsou do základního, prvotně kvašeného vína přidány ve formě tirážního likéru. Perlivá vína při druhotném kvašením většinou nedosáhnou potřebného tlaku, proto se používá tohoto označení. V některých případech jsou tato vína sycena uměle.
Velikost láhví
Sekty se plní do lahví různých velikostí, a zákazníci si tak mohou vybrat podle potřeby a příležitosti, při níž se bude šumivé víno podávat. Nejčastější volbou je klasická “sedmička”, lahve o menším objemu jsou vhodné na piknik či zahradní party a ozdobou velkolepé oslavy se bezesporu stane patnáctilitrová láhev nazývaná Nabuchodonosor.