Znaky
Kambala velká se řadí k levooké menšině platýsovitých ryb – obě oči jsou umístěny na levé polovině těla (při pohledu na rybu obrácenou břišní stranou dolů). Na rozdíl od ostatních příbuzných má kruhovitý tvar a tvrdé kostnaté hrboly na skvrnité, pískově zbarvené oční straně – díky nim získala svůj německý název Steinbutt (volně přeloženo kamenovitý platýs). Spodní strana je zcela hladká a bílá. Nejvýraznějšími rysy této ryby jsou asymetrické prsní ploutve, ostrá zahnutá čára nad prsní ploutví a velký ústní otvor s vysokým počtem ostrých zubů. Živí se korýši, mlži a drobnými rybkami. V průměru dorůstá do délky 1 metru a její hmotnost dosahuje až 4 kilogramů.
Využití
Kambala se prodává čerstvá, skladovaná na ledu. Má pevné bílé maso vynikající chuti, které se hodí pro všechny typy kuchyňských úprav. Filety lze smažit na přírodno na másle či olivovém oleji, výborně chutnají také grilované. Delikátní chuti a vláčné konzistence lze dosáhnout pošírováním nebo přípravou sous-vide. Potenciál ryby dobře vynikne za použití jemnějších dochucovadel, například bílého pepře, citrusové šťávy, bílého vína nebo čerstvých bylinek. Není však třeba se stranit ani odvážnějších kombinací inspirovaných asijskou kuchyní – k rybě můžete podávat například pikantní a výrazné omáčky, v nichž se uplatní česnek, zázvor, citronová tráva, rybí omáčka, koriandr i špetka chilli.