Gorgonzola

Gorgonzola patří mezi nejznámější italské vývozní artikly. Jako mnoho jiných tamějších sýrů se pyšní označením D.O.P. a pochází z provincií, které leží zčásti v Lombardii a zčásti v Piemontu. Plnotučný sýr z kravského mléka s obsahem 48 % tuku v sušině se vyrábí z pasterovaného mléka, do něhož se přidávají fermentační prostředky a spory ušlechtilé plísně. Lahůdka s bohatým zelenomodrým žilkováním zraje po dobu 2 až 3 měsíců v přírodních skalních jeskyních s kontrolovanou teplotou.

Gorgonzola

Více o Gorgonzole

Ve studené kuchyni

Gorgonzolu lze podávat buď samostatně nebo jako součást sýrového talíře. Tradiční lahůdka vyniká pikantní a kořeněnou chutí, která se hodí k žampiónům, černým olivám a ředkvičkám.

V teplé kuchyni

Polotvrdý mléčný výrobek najde výborné uplatnění především v polévkách, zapečených bramborách a zeleninových omáčkách. Dále utvoří chutnou náplň do bramboráků nebo palačinek.

Podávání

Před konzumací nechte Gorgonzolu minimálně půl hodiny v pokojové teplotě, aby se správně rozvinula její chuť a vůně. Může se podávat s kouskem chleba a silným červeným vínem.

Garance kvality

Italské sýry patří mezi prvotřídní delikatesy z nabídky makro. Jejich výběru věnujeme náležitou pozornost, pečlivě volíme dodavatele a kontrolujeme dodržování všech předepsaných norem týkajících se jejich převozu i skladování. Díky tomu máte jistotu špičkové kvality všech nabízených produktů. Garancí skvělé chuti je také označení D.O.P., které zaručuje tradiční původ, charakteristický způsob výroby a vynikající vlastnosti produktu.