Ploskozubec modropruhý

Ploskozubec modropruhý
Ploskozubec modropruhý (Scarus ghobban, angl. bluebarred parrotfish) z čeledi ploskozubcovitých zaujme na první pohled originálním zbarvením a specifickým tvarem hlavy. Pestrobarevné šupiny jsou typické i pro další zástupce této početné rybí rodiny čítající téměř 100 druhů, stejně jako specifický tvar zubů, díky nimž si ploskozubci vysloužili přízvisko papouškovité ryby. Ploskozubec modropruhý se vyskytuje především v tropických mořích, a to v oblasti sahající od Rudého moře přes Indický oceán až po středoamerické pobřeží Tichého oceánu.
Ploskozubec modropruhý

Ploskozubec modropruhý

Scarus ghobban

Sezónnost: ne
Původ: Indický oceán
Metoda lovu/chovu: háčky a šňůry
Velikost: 0,5 - 5 kg / ks
Tučnost: nízká

Znaky

Ploskozubec modropruhý se vyznačuje žlutým až světle oranžovým zbarvením šupin, jež zdobí přerušované modré pruhy. Dominantním znakem jsou srostlé tvrdé zuby připomínající papouščí zobák, jimiž oškrabuje z korálových útesů drobné živočichy a řasy. Dorůstá až do délky 90 cm a hmotnosti 20 kg, na trh se dostávají i menší kusy okolo 50 cm. Samci ploskozubce se zdržují v mělkých vodách, samice dávají přednost hloubkám kolem 35 m.

Využití

Exotická ryba poskytuje znamenité, jemné a vláčné bílé maso, jež vzdáleně připomíná kuřecí. Je vhodné pro všechny druhy kulinářských úprav a uspokojí jak náročné gurmety, tak opatrnější konzumenty, kteří z nabídky ryb upřednostňují druhy s jemnější chutí. Skvěle se hodí ke smažení, grilování a pečení, menší kusy se dají pozvolna dusit či využít k přípravě rybí polévky. Při kombinování chutí lze pracovat s ingrediencemi, jež tradičně doplňují bílé ryby – sůl, černý či bílý pepř, máslo, kmín, citronová šťáva a čerstvé bylinky jako petrželka, pažitka, tymián, šalvěj či saturejka. Vzhledem k oblastem svého výskytu se ploskozubec běžně používá i k přípravě exotických a orientálních pokrmů a dobře ladí také s výraznějšími surovinami, jako je chilli, zázvor, česnek, kari nebo kokosové mléko.

Čerstvé ryby v makro

V makro Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování ploskozubce

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Ploskozubce můžete filetovat podobně jako mořského vlka - podívejte se, jak na to.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit