Sušené šunky
Sušené šunky zrají v prostorách s optimálním prouděním vzduchu několik měsíců, speciální druhy i několik let. Konzumují se samostatně, využití však najdou i v pokrmech studené a teplé kuchyně. Mezi nejznámější výrobce patří Itálie, Španělsko, Německo či Rakousko.
Dušené šunky
Základní surovinou pro výrobu šunky je vepřová kýta. Pokud je použita jiná surovina, musí být tato informace na výrobku uvedena (např. kuřecí prsní šunka, dušená šunka z plece). Nasolené, mechanicky zpracované maso se plní do forem či obalů a poté následuje tepelná úprava.
Uzené šunky
V případě uzených šunek dochází v průběhu výroby ke kontaktu s kouřem z různých druhů dřeva, díky čemuž získá maso specifické chuťové vlastnosti. V současné době se využívají moderní udicí komory, které umožnují v průběhu uzení regulovat teplotu, vlhkost a hustotu kouře.