Šunky

Vařené, dušené, uzené a sušené šunky se řadí k nejoblíbenějším masným výrobkům. Vyrábějí se v různých podobách a konkrétní receptury a postupy se liší nejen v jednotlivých zemích, ale i v jejich regionech. V sortimentu makro je pro vás připraveno více než 100 druhů šunky tuzemských i zahraničních výrobců.

Šunky

Více o šunkách

Sušené šunky

Sušené šunky zrají v prostorách s optimálním prouděním vzduchu několik měsíců, speciální druhy i několik let. Konzumují se samostatně, využití však najdou i v pokrmech studené a teplé kuchyně. Mezi nejznámější výrobce patří Itálie, Španělsko, Německo či Rakousko.

Dušené šunky

Základní surovinou pro výrobu šunky je vepřová kýta. Pokud je použita jiná surovina, musí být tato informace na výrobku uvedena (např. kuřecí prsní šunka, dušená šunka z plece). Nasolené, mechanicky zpracované maso se plní do forem či obalů a poté následuje tepelná úprava.

Uzené šunky

V případě uzených šunek dochází v průběhu výroby ke kontaktu s kouřem z různých druhů dřeva, díky čemuž získá maso specifické chuťové vlastnosti. V současné době se využívají moderní udicí komory, které umožnují v průběhu uzení regulovat teplotu, vlhkost a hustotu kouře.

Kvalitativní dělení

Šunky se podle vyhlášky Ministerstva zemědělství dělí na tři jakostní kategorie. Šunka nejvyšší jakosti musí obsahovat minimálně 16 % čistých svalových bílkovin (ČSB), zatímco u výběrové šunky je nejnižší možnou hodnotou 13 %. Třetí kategorií jsou šunky standardní (alespoň 10 % ČSB). Výrobky s nižší hodnotou než 10 % nesmějí nést název šunka – najdete je pod označením nářez.