Úhoř mořský

Úhoř mořský
Úhoř mořský (Conger conger, angl. conger eel) se vyskytuje v hloubce do 100 m především v severovýchodních mořích Atlantického oceánu, hojně ve Středozemním moři, méně často v Baltu. Úhořům vyhovují skalnatá pobřeží a písčité dno, přes den se skrývají v jeskyních a v noci loví korýše, sépie a malé ryby. Vynikají velkou silou. Za třením se vydávají do mnohonásobně větších hloubek (až 3000 m). Samice vyprodukuje mezi 3 až 8 miliony jiker, jimž po oplodnění trvá dva roky, než dorostou rozměru 14–16 cm. Mořští úhoři dosahují dospělosti v mělčích pobřežních vodách. Ročně se jich uloví kolem 15 000 tun, nejvíce ve Francii a Španělsku.
Úhoř mořský

Úhoř mořský

Conger conger

Sezónnost: ne
Původ: SV Atlantik
Metoda lovu/chovu: háčky a šňůry
Velikost: 2 - 20 kg / ks
Tučnost: vysoká

Znaky

Oproti říčnímu dorůstá úhoř mořský dvojnásobných rozměrů, samice může měřit až 3 m při hmotnosti 65 kg, samci nepřesahují 20 kg. Ryba má šedavou, na břiše výrazně světlejší kůži bez šupin, a ve srovnání s říčním příbuzným blíž k hlavě posazenou hřbetní ploutev a mnohem větší tlamu s výraznějšími zuby.

Využití

Tučné maso mořského úhoře chutí poněkud zaostává za delikátním masem jeho říčního příbuzného. Vynikající je uzené, grilované a pečené či dušené v troubě, lze ho koupit také v konzervě.

Čerstvé ryby v makro

V makro Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Odkud dovážíme ryby

Ryby a mořské plody pro vás dovážíme z celého světa - podívejte se na krátké video.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit