Jehněčí kotleta

Jehněčí kotleta

Nasekáním hřbetu mezi žebry se získávají populární jehněčí kotlety, které nejlépe vyniknou při minutkové úpravě.

Jehněčí kotleta

Věděli jste že..?

✔ Jehněčí maso je cenným zdrojem železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

✔ Kýtě se při pečení nechává kost nebo její část; zvýrazní se tak její chuť a zůstane šťavnatá.

✔ U mladého jehněčího o váze dvou kilogramů může stačit i pouhá hodina pečení.

✔ Osobitá chuť jehněčího snese výraznější aromatické koření – klasickou volbou jsou česnek a rozmarýn, výborně poslouží tymián, šalvěj, petržel, majoránka, máta nebo dobromysl.

Znaky

Kotlety poskytují křehké, velmi jemně mramorované maso s ponechaným žebrem a na povrchu jsou pokryty vrstvou tuku. Maso ze zadní části hřbetu je křehké a libové, z přední části více prorostlé, a tedy šťavnatější. Kotlety jsou dostupné buď naporcované na jednotlivé části, nebo vcelku v podobě tzv. hřebínku.

Využití

Jehněčí kotlety jsou vyhlášenou delikatesou. Svědčí jim jen krátká tepelná úprava, jinak hrozí vysušení – ideální je opečení na pánvi nebo grilu. Hřebínek lze také upéci vcelku a následně nakrájet na jednotlivé plátky s ponechaným žebrem. V obou případech je třeba maso připravovat dorůžova, aby zůstalo šťavnaté. Jehněčí kotlety mají vynikající chuť, která by neměla vlivem dochucování zaniknout – k dokonalému zážitku postačí pepř, sůl, čerstvé bylinky a česnek.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!
Další inspirace

Maso a drůbež

Recepty