Znaky
Průměrné exempláře dorůstají délky 60–90 cm, rekordní kusy měří do 110 cm při hmotnosti 45 kg, na trh se dostávají tolstolobici o hmotnosti 2–4 kg. Stejně jako jeho další příbuzný – tolstolobec pestrý, s nímž je často zaměňován, má i tolstolobik velkou hlavu s vysoko postaveným ústním otvrorem a nápadně nízko položeným velkým okem, které se nachází až pod koutkem úst. Vysokohřbeté, po stranách zploštělé tělo pokrývají drobné stříbřité šupiny, na zádech tmavší, u starších ryb barva i na bocích přechází do olověně šedého odstínu.
Využití
Jemné bílé maso tolstolobika je v prodeji chlazené (kuchaná ryba, podkovy či filety) i mražené. Má více tuku než maso jeho příbuzných, díky tomu výborně chutná uzené, jinak se dá upravit podobně jako kapr či amur – je vhodné k dušení, vaření, pečení, grilování, smažení a fritování. Lze ho použít na rybí ragú, do rybích karbanátků nebo do salátů se zeleninou, dále dusit na zelenině, na paprice, s bylinkami či na víně. Nejchutnější jsou menší ryby, jimž není potřeba stahovat kůži.