Tolstolobik bílý

Tolstolobik bílý
Tolstolobik bílý (Hypophthalmichthys molitrix, angl. bighead carp) patří k chutným rybám z čeledi kaprovitých. Stejně jako většina z nich pochází z Asie a je hojně uměle vysazován po celém světě. Na rozdíl od mnoha kaprovitých ochotných výjimečně pozřít nějakou živočišnou potravu se živí jen řasami a fytoplanktonem, jejž filtruje především žábrami. Do České republiky byl dovezen v 60. letech. Tolstolobikům vyhovují stojaté či pomalu plynoucí toky o teplotě 6–28 °C, často se chovají v akvakultuře v chovných rybnících. Plachá a na návnadu obtížně ulovitelná ryba žije v hejnech a dožívá se zhruba 20 let.
Tolstolobik bílý

Tolstolobik bílý

Hypophthalmichthys molitrix

Sezónnost: duben, říjen
Původ: ČR
Metoda lovu/chovu: chov
Velikost: 2 - 4 kg / ks
Tučnost: vysoká

Znaky

Průměrné exempláře dorůstají délky 60–90 cm, rekordní kusy měří do 110 cm při hmotnosti 45 kg, na trh se dostávají tolstolobici o hmotnosti 2–4 kg. Stejně jako jeho další příbuzný – tolstolobec pestrý, s nímž je často zaměňován, má i tolstolobik velkou hlavu s vysoko postaveným ústním otvrorem a nápadně nízko položeným velkým okem, které se nachází až pod koutkem úst. Vysokohřbeté, po stranách zploštělé tělo pokrývají drobné stříbřité šupiny, na zádech tmavší, u starších ryb barva i na bocích přechází do olověně šedého odstínu.

Využití

Jemné bílé maso tolstolobika je v prodeji chlazené (kuchaná ryba, podkovy či filety) i mražené. Má více tuku než maso jeho příbuzných, díky tomu výborně chutná uzené, jinak se dá upravit podobně jako kapr či amur – je vhodné k dušení, vaření, pečení, grilování, smažení a fritování. Lze ho použít na rybí ragú, do rybích karbanátků nebo do salátů se zeleninou, dále dusit na zelenině, na paprice, s bylinkami či na víně. Nejchutnější jsou menší ryby, jimž není potřeba stahovat kůži.

Čertsvé ryby v makro

V makro Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit