Nákup a skladování
Cibule je dostupná celoročně. I přesto se ale vyplatí dávat při nákupu pozor, protože se prodávaná cibule může výrazně lišit kvalitou skladování. Vybírejte vždy cibuli, která je na svůj objem přiměřeně těžká. Musí mít pěknou, lesklou a hladkou slupku a musí být zcela tvrdá. Pozor na plíseň či zelené klíčky.
Cibule má ráda sucho, chlad a tmu. V běžných domácích podmínkách přežije v klidu několik dní ve spíži i v lednici. Většina prodávané cibule je již vysušená a připravená na skladování. Pozor je potřeba dávat pouze u čerstvé cibule, která ještě nemá zaschlou slupku.
Příprava
Slupka a kořínky cibule mohou obsahovat nečistoty, které se potom rády přimotají do nakrájené čisté cibule. Proto vždy přípravu začínejte stranou. Cibuli zbavte kořínků a krátce ji seřízněte i na druhé straně. Zbavte ji i volné suché slupky, která občas také obsahuje zeminu.
Takhle nahrubo připravenou cibuli už můžete na prkýnku v klidu oloupat. Pro zrychlení ji můžete i podélně rozpůlit a slupku jedním tahem přetáhnout dolů. Pokud je první vrstva cibule oschlá, tak ji odloupněte nebo alespoň částečně odkrojte nožem.