Druhy pórku
Pór zahradní se rozlišuje podle doby sklizně na letní, podzimní a zimní. Rozdíly mezi nimi spočívají především v délce a pevnosti stonku a v intenzitě chuti. Letní pórek, který se dostává do prodeje již od průměru 1 cm, má velmi jemnou chuť. Podzimní a zimní odrůdy jsou výraznější a ostřejší a průměr jejich stonku může dosahovat až 6 cm.
Kulinářské využití
Pórek se nejčastěji podává tepelně zpracovaný, například v zeleninových polévkách, nákypech nebo francouzských slaných koláčích (quiches). Uplatnění ale najde i jako součást pomazánek, dipů nebo salátů. Chuť pórku dobře ladí se sladkou i zakysanou smetanou, máslem či bramborami, používá se také do dušených masových a zeleninových směsí.
Kvalita a skladování
Kvalitní pórek má silný, sněhobílý a rovný stonek bez cibulovitého zaoblení, dalším důležitým znakem jsou čerstvé, pevné listy tmavě zelené barvy. V chladničce vydrží pórek maximálně 20 dní, lze ho však bez obav zamrazit, a to až na 1 rok. Obecně platí, že letní odrůdy se hodí spíše k okamžité spotřebě, podzimní a zimní jsou trvanlivější.