pórek

Pórek
Pór zahradní neboli pórek patří do čeledi česnekovitých a už od starověku je oblíbený pro svou charakteristickou chuť a vůni. Vedle toho je i dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, kyseliny listové, karotenu a dalších důležitých látek. Pěstuje se po celém světě, v Evropě patří mezi hlavní producenty Německo, Francie a země Beneluxu. V makro nabízíme čerstvý pórek po jednotlivých kusech i v praktických baleních o hmotnosti jeden nebo pět kilogramů.

Více o pórku

Druhy pórku

Pór zahradní se rozlišuje podle doby sklizně na letní, podzimní a zimní. Rozdíly mezi nimi spočívají především v délce a pevnosti stonku a v intenzitě chuti. Letní pórek, který se dostává do prodeje již od průměru 1 cm, má velmi jemnou chuť. Podzimní a zimní odrůdy jsou výraznější a ostřejší a průměr jejich stonku může dosahovat až 6 cm.

Kulinářské využití

Pórek se nejčastěji podává tepelně zpracovaný, například v zeleninových polévkách, nákypech nebo francouzských slaných koláčích (quiches). Uplatnění ale najde i jako součást pomazánek, dipů nebo salátů. Chuť pórku dobře ladí se sladkou i zakysanou smetanou, máslem či bramborami, používá se také do dušených masových a zeleninových směsí.

Kvalita a skladování

Kvalitní pórek má silný, sněhobílý a rovný stonek bez cibulovitého zaoblení, dalším důležitým znakem jsou čerstvé, pevné listy tmavě zelené barvy. V chladničce vydrží pórek maximálně 20 dní, lze ho však bez obav zamrazit, a to až na 1 rok. Obecně platí, že letní odrůdy se hodí spíše k okamžité spotřebě, podzimní a zimní jsou trvanlivější.

Garance kvality

Veškerý sortiment zeleniny prochází přísnou kontrolou, která začíná pečlivým výběrem producenta či dodavatele. Kvalita všech nabízených druhů se důkladně kontroluje na platformě Hortim v Brně. Každé dodávce nového zboží věnují naši pracovníci maximální pozornost. V první řadě se zaměřují na dodržení teplotního řetězce během přepravy a také na stav obalů a etiket. Dalším krokem je kontrola parametrů jednotlivých kusů zeleniny – velikosti plodu, teploty na povrchu či uvnitř a také přítomnosti plísní a škůdců. Pečlivě zkontrolovaná zelenina bez jakýchkoli vad se následně distribuuje do jednotlivých prodejen.
Další inspirace

Inspirujte se
Zelenina

Více
Recepty

Objevit