Holub

Holub
Výkrmoví holubi vynikají výraznou chutí a vůní a v kuchyni je lze zpracovat mnoha rozličnými způsoby. Žijí téměř po celém světě a jejich stavy stále rostou – nejrozšířenějším druhem v Evropě i v Česku je holub hřivnáč.
Holub

Věděli jste že..?

✔ Nutriční hodnoty řadí zvěřinu k nejzdravějším masům, které je vhodné i pro dietní kuchyni?

✔ Maso zvěřiny je bohaté na železo, zinek, vitamíny skupiny B a celou řadu důležitých aminokyselin ovlivňujících tvorbu a regeneraci buněk a příznivě působících na imunitní systém.

✔ Zdrojem zvěřiny z České republiky nabízené v makro je výhradně veterinárně řádně kontrolovaná lovená zvěř splňující všechny podmínky zdravotní nezávadnosti.

Znaky

Maso holoubat je velmi křehké, lehce stravitelné, chutné a má nezaměnitelné aroma. Obsahuje vyšší podíl tuku, díky čemuž zůstává i po tepelné úpravě šťavnaté. Hmotnost holubů dostupných na trhu se podle věku pohybuje v rozmezí 300–500 g.

Využití

Holubí maso lze upéct nebo dusit na zelenině či víně, hodí se k pošírování, konfitování, vaření v páře nebo úpravě sous-vide. Skvěle chutná také ve formě paštiky. Starší kusy je vhodné péci delší dobu při menší teplotě a lze je využít k přípravě polévek a vývarů. Vzhledem k poměrně malé výtěžnosti masa se holub připravuje nejčastěji vcelku, masitější exempláře lze však i naporcovat a prsa či stehna připravit samostatně.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit