Znaky
Kvůli intenzivnímu lovu málokdy dorůstá dospělých rozměrů 60 cm a váhy 5–6 kg, zákazníci se nejčastěji setkávají s exempláři o velikosti 25–50 cm. Klepeta evropských humrů bývají menší, než mají jejich američtí příbuzní. Krunýř mívá temně modré zbarvení s typickou kropenatou kresbou, jež se objevuje i na klepetech, ale někdy může úplně chybět. Nemá však trn na spodní straně čelního rohu, což je základní znak odlišující humry evropské od amerických.
Využití
Velmi jemné humří maso se rychle kazí, proto je třeba spotřebovat ho nejlépe ihned po nákupu. Během přípravy by měl humr mít svázaná klepeta, v nichž má velkou sílu a je schopen způsobit bolestivé zranění. Nejčastěji se usmrcuje vložením hlavou napřed do velkého hrnce s 5 l vroucího vývaru nebo vařící vody, lze mu však předem přeříznout míchu. Poté se buď vyjme a porcuje k dalším úpravám, nebo se nechá dovařit, čímž získá typickou červenou barvu.
Vařeného humra lze podávat vcelku, maso se hodí k pečení, blanšírování a grilování, do polévek a omáček, případně k přípravě řady salátů ve studené kuchyni. Z nejchutnějšího masa z klepet a ocasu je možné upéci či ugrilovat výtečné medailonky.