Růžičková kapusta

Růžičková kapusta
Růžičková kapusta je drobná košťálová zelenina, jejíž jedinečné složení a chuť jsou zároveň jejím prokletím. Při dlouhé úpravě totiž v kapustičkách vynikne nelibá sirná vůně, která řadu lidí spolehlivě odradí. Při správné úpravě je ale růžičková kapusta jedna z nejvděčnějších zelenin. Je dobře dostupná, levná a snadno se s ní pracuje - a dostupná je i v zimních měsících.
Růžičková kapusta

Věděli jste že..?

✔ Syrové a najemno nakrouhané kapustičky jsou oproti zelí nebo kapustě o dost jemnější a křehčí. Hodí se nejlépe do zeleninových směsí a do salátů, kde dobře vynikne jejich mírná hořkost a ostrost.

✔ Nakrouhané a krátce podušené kapustičky na másle chutnají velmi jemně, skoro až sladce. Pomozte si krouháním v robotu nebo na mandolíně, nešetřete solí ani máslem a duste jen krátce, do zavadnutí.

✔ Dušená kapusta je skvělá i samotná, ale bezvadně se dá párovat s podobně upravenou kořenovou zeleninou nebo s bramborovou kaší.

Nákup a skladování

Růžičková kapusta se většinou prodává už bez košťálu v podobě obraných růžiček. Růžičky by měly být pevné, na svůj objem těžké a uzavřené. Ty nejčerstvější jsou sytě zelené, a když je stisknete, tak vržou. Lístky na povrchu mají fialový nádech, pak přecházejí do zelené, ve středu růžičky až do žluté.

Růžičková kapusta vydrží v lednici řadu dní. Stačí ji obyčejný, pootevřený plastový pytlík. Kapustičky postupem času a od svrchních listů uvadají. Uvnitř jim to ale nijak neškodí a zvadlé lístky stačí pouze odloupnout.

Příprava

Umyté růžičky je třeba zbavit zbytku košťálu a oloupat svrchní lístky. Pokud máte růžičkovou kapustu pěknou a čerstvou, stačí lístků sundat jen minimum. Pokud jsou lístky trochu zavadlé, oloupejte jich více.

Podle následného použití si pak kapustu buď nakrájejte nebo nakrouhejte na struhadle. Při krájení na půlky a na čtvrtky krájejte podélně, kapustičky pak udrží tvar a nerozpadnou se.

Recepty pro každého

Máte chuť na čerstvou zeleninu, ale nevíte, co konkrétního připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!.
Další inspirace

Inspirujte se
Zelenina

Více
Recepty

Objevit