Nákup a skladování
Růžičková kapusta se většinou prodává už bez košťálu v podobě obraných růžiček. Růžičky by měly být pevné, na svůj objem těžké a uzavřené. Ty nejčerstvější jsou sytě zelené, a když je stisknete, tak vržou. Lístky na povrchu mají fialový nádech, pak přecházejí do zelené, ve středu růžičky až do žluté.
Růžičková kapusta vydrží v lednici řadu dní. Stačí ji obyčejný, pootevřený plastový pytlík. Kapustičky postupem času a od svrchních listů uvadají. Uvnitř jim to ale nijak neškodí a zvadlé lístky stačí pouze odloupnout.
Příprava
Umyté růžičky je třeba zbavit zbytku košťálu a oloupat svrchní lístky. Pokud máte růžičkovou kapustu pěknou a čerstvou, stačí lístků sundat jen minimum. Pokud jsou lístky trochu zavadlé, oloupejte jich více.
Podle následného použití si pak kapustu buď nakrájejte nebo nakrouhejte na struhadle. Při krájení na půlky a na čtvrtky krájejte podélně, kapustičky pak udrží tvar a nerozpadnou se.