Květová špička

Květová špička

Květová špička neboli špička kýty patří k nejoceňovanějším částem zadního telecího masa. Poskytuje velmi chutné a libové maso, které se skvěle uplatní na grilu, ale i v mnoha dalších úpravách.

Květová špička

Věděli jste že..?

✔ Telecí maso nepotřebuje dlouhou dobu zrát a je možné ho tepelně upravit už dva dny po porážce.

✔ Je charakteristické křehkostí a jemnou chutí – navíc obsahuje vysoký podíl bílkovin a téměř o polovinu méně tuku než maso hovězí.

✔ Jemná chuť telecího masa se dobře snoubí s čerstvými bylinkami, jako je pažitka, petrželka, šalvěj, tymián nebo rozmarýn. Vhodnou kombinací je také smetana či bílé víno, výtečné je i spojení s houbami a zeleninou, například s chřestem, mrkví, fazolkami nebo hráškem.

Znaky

Řez pochází z horní části kýty mezi křížovou kostí a šálovou kýtou. Maso je velmi jemně vláknité a výjimečně libové a křehké.

Využití

Telecí květová špička se ideálně hodí na minutky v podobě grilovaných steaků nebo smažených řízků – přírodních i v trojobalu. Ve formě tenkých nudliček se používá také na soté. Květovou špičku vcelku lze péct či dusit – před úpravou se doporučuje maso prošpikovat, aby se během tepelné úpravy nevysušilo.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit