Znaky
Kližka se nejčastěji prodává vykostěná, setkat se však lze i s variantou s kostí (ossobuco). Vzhledem ke svému umístění a aktivitě je svalstvo velmi výrazně prorostlé šlachami, které však při tepelné úpravě nabobtnají a změknou – maso je díky tomu vláčné a štavnaté. Povrch masa je pokrytý tenkou blánou, kterou je před úpravou vhodné odstranit. Oceňovanou částí kližky je tzv. karabáček, který má stejné množství kolagenu, ale vyšší podíl svalové hmoty.
Využití
Hovězí kližka nejlépe vynikne při pozvolném dušení, a to jak vcelku, tak pokrájená na kostky. Skvěle se hodí na guláš, lze ji však připravit i na bílém nebo červeném víně, houbách, kořenové zelenině, česneku či rajčatech. Karabáček využijete k pečení, dušení i vaření a hodí se také na závitky.