Nákup a skladování
Sezónní rajčata si užíváme celé léto a ještě na začátku podzimu. Celoročně jsou pak dostupná moderní skleníková rajčata, jejichž kvalita se liší podle ceny, země původu i odrůdy.
Při nákupu vybírejte podle jejich vůně i podle barvy, která by měla odpovídat vzhledem k dané odrůdě. Rajčata by měla být přiměřeně měkká, ale ne zas tolik, aby byla potlučená.
Rajčata můžete bez problémů skladovat při pokojové teplotě nebo ve spíži, ve které ještě postupně dozrávají. Tradičně se uvádí, že jsou citlivá na poškození chladem, a nedoporučuje se jejich skladování v lednici. U běžných celoročních rajčat jim tím ale příliš neuškodíte a dá se tak navíc prodloužit jejich trvanlivost.
Příprava
Po očištění z rajčat odstraňujeme stopku a část rajčete okolo stopky. Samotná slupka obsahuje nezanedbatelnou část aroma rajčat, proto rajčata loupeme v závislosti na použití.
To samé platí i o odstraňování semínek, které jsou obalená v gelovém středu. Ten je bohatý na kyseliny a tvoří velkou část chuti rajčete. V dužině je pak nejvíce uložených cukrů a aminokyselin.
Na rajčata si vždy připravte velmi ostrý nůž a při jejich krájení buďte hodně opatrní, aby vám nůž nesklouzl. Pokud chcete nakrájet více třešňových rajčat jedním tahem, přitiskněte je plochou otevřenou dlaní podobně jako při filetování.