Kapr obecný

Kapr obecný
Kapr obecný (Cyprinus carpio, angl. carp) pochází z Asie, odkud asi před 2 miliony let pronikl do Evropy. Jeho šlechtění začalo už ve středověku, kdy kapři zdomácněli ve všech částech Evropy a osídlili i české rybníky – za počátek jejich chovu lze považovat 11. století. V 15. a 16. století se na Třeboňsku rozvinulo rybníkářství a všežravý přizpůsobivý kapr se stal zdejší nejdůležitější chovnou rybou. Kapři z Rybářství Třeboň získali v roce 2007 evropské Chráněné zeměpisné označení Třeboňský kapr.

Kapři se živí planktonem, vodními šneky, hmyzem a červy, farmované často dostávají také cereálie, kukuřici a sóju. Díky složení potravy má kapří maso typickou, lehce ořechovou chuť. Na etiketě chlazených čerstvých kaprů Horeca Select naleznete i jméno rybníku, odkud byli vyloveni. Pod vlastní značkou makro se prodávají pouze české ryby, které byly chovány řízeným způsobem – rybáři jsou povinni kontrolovat a evidovat veškeré krmivo.
Kapr obecný

Kapr obecný

Cyprinus carpio

Sezónnost: ne
Původ: ČR
Metoda lovu/chovu: chov
Velikost: 1,5 - 5 kg / ks
Tučnost: střední

Znaky

Kapr obecný má čtyři formy lišící se množstvím šupin – šupinatý, lysec, řádkový a hladký. Tyto typy vznikly šlechtěním, původní forma zvaná sazan má nižší tělo. Ryby s vysokým hřbetem a dlouhou hřbetní ploutví mají na horní čelisti dva páry vousků – delší a kratší. Velká vysunovatelná ústa jsou bez zubů, potravu kapr zpracovává pomocí požerákových zubů v zadní části hltanu. Kapři mohou dorůst do délky až 1 m, na trh však zpravidla přicházejí zhruba dvoukilogramové exempláře 30–40 cm dlouhé. Větší, 1–3 roky staří kapři jsou chutnější, menší nemají dostatek tuku potřebného k rozvinutí plné chuti masa.

Využití

Kapří maso obsahuje málo tuku, lehce stravitelné bílkoviny, esenciální aminokyseliny, minerální látky a vitaminy. Vynikající chutí i vzhledem překvapí celý kapr naplněný různými druhy zeleniny a pečený v troubě. Při úpravě namodro se celá ryba zvolna vaří při teplotě do 80 °C ve vývaru, do nějž se přidá kvalitní ocet nebo bílé víno, a povrch kapra díky tomu získá modravý lesk. Půlky ryby lze obalit v mouce a fritovat. Nespočet úprav nabízejí také filety s kůží i bez ní. Oblíbenou vánoční lahůdkou je kapr načerno – recept na tento pokrm pochází ze 16. století. Dalšími možnostmi jsou smažení, vaření v páře, fritování, uzení či rybí fondue. Rychlým pokrmem je guláš z kapřích filetů nakrájených na kostičky.

Kuchání kapra

Pokud si koupíte živého kapra, bude potřeba ho nejdříve vykuchat - podívejte se na náš návod.

Filetování kapra

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Naši rybáři Vám předvedou jak rybu nejlépe naporcovat.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit