Kapr obecný (Cyprinus carpio, angl. carp) pochází z Asie, odkud asi před 2 miliony let pronikl do Evropy. Jeho šlechtění začalo už ve středověku, kdy kapři zdomácněli ve všech částech Evropy a osídlili i české rybníky – za počátek jejich chovu lze považovat 11. století. V 15. a 16. století se na Třeboňsku rozvinulo rybníkářství a všežravý přizpůsobivý kapr se stal zdejší nejdůležitější chovnou rybou. Kapři z Rybářství Třeboň získali v roce 2007 evropské Chráněné zeměpisné označení Třeboňský kapr.
Kapři se živí planktonem, vodními šneky, hmyzem a červy, farmované často dostávají také cereálie, kukuřici a sóju. Díky složení potravy má kapří maso typickou, lehce ořechovou chuť. Na etiketě chlazených čerstvých kaprů Horeca Select naleznete i jméno rybníku, odkud byli vyloveni. Pod vlastní značkou makro se prodávají pouze české ryby, které byly chovány řízeným způsobem – rybáři jsou povinni kontrolovat a evidovat veškeré krmivo.