Daněk

Daněk
Daněk evropský patří mezi nejstarší druhy divoké zvěře a v současné době se chová především na farmách. Jeho tmavé maso vyniká výraznou chutí i vůní a je velmi šťavnaté.
Daněk

Věděli jste že..?

✔ Nutriční hodnoty řadí zvěřinu k nejzdravějším masům, které je vhodné i pro dietní kuchyni?

✔ Maso zvěřiny je bohaté na železo, zinek, vitamíny skupiny B a celou řadu důležitých aminokyselin ovlivňujících tvorbu a regeneraci buněk a příznivě působících na imunitní systém.

✔ Zdrojem zvěřiny z České republiky nabízené v makro je výhradně veterinárně řádně kontrolovaná lovená zvěř splňující všechny podmínky zdravotní nezávadnosti.

Znaky

Daňčí maso se vyznačuje červenohnědou barvou, je křehké a jemně vláknité a ve srovnání se srnčím obsahuje více tuku, díky čemuž se během tepelné úpravy tolik nevysušuje.

Využití

Hřbet a kýta se hodí k pečení vcelku, v podobě plátků je lze také smažit či grilovat. Na populární daňčí guláš se používá nejčastěji bok, který se uplatní i při přípravě rolád. Hojně využívanou částí je také plec, kterou lze péct a dusit, a to pokrájenou na kostky i vcelku. Stejně jako u ostatních druhů zvěřiny ladí s daňčím masem divoké koření (celý pepř, jalovec, nové koření, bobkový list), dále červené víno, tmavé pivo a také ovocné doplňky – brusinky, švestky, šípky nebo jeřabiny.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit