Znaky
Na trhu je krůta k dispozici jak vcelku, tak naporcovaná na jednotlivé části (horní a spodní stehna, prsa, křídla apod.) a všechny varianty se prodávají v čerstvé nebo mražené podobě. Maso ze stehen je tmavší a pevnější a chutí vzdáleně připomíná zvěřinu. Krůtí prsa se skládají z většího a menšího svalu, jsou křehká a libová a díky své jemnosti bývají přirovnávána k telecímu masu. Maso na krku a bocích se vyznačuje vyšším obsahem tuku. Delikatesou je maso malého bederního svalu, které je velmi křehké a šťavnaté.
Využití
Pro pečení vcelku, ať už s nádivkou, nebo bez ní, je vhodné vybírat mladší a menší kusy, jejichž maso je křehčí a šťavnatější a úprava zabere méně času. Krůtí stehno se vzhledem ke své velikosti obvykle porcuje na spodní a horní část – spodní stehno se nejčastěji peče vcelku, hodí se i k dušení. Z vykostěné horní části stehna se připravují rolády a závitky, nakrájená na kostky se používá do gulášů, pomletá pak na burgery. Prsa jsou ideální k minutkové úpravě, lze je zpracovat také na závitky nebo pomlít. Křídla nacházejí využití při přípravě drůbežího vývaru a mohou se péct nebo grilovat.