Papriky

Papriky
Papriky jsou typickou letní zeleninou s krásnou barvou a vůní. Na zahradě a na trhu je najdete v nespočtu odrůd, barev i tvarů. Od těch největších a nejsladších až po ty nejmenší a zabijácky pálivé chilli papričky. Paprika je v chuti primárně příjemně sladká, na pálivosti nabírá podle obsahu pálivého alkaloidu kapsaicinu. Tvar a barva papriky jsou dány hlavně odrůdou. Paprika může dozrát do odstínů červené, oranžové, žluté, zelené i fialové.
Paprika

Věděli jste že..?

✔ Pokud potřebujeme papriku bez slupky, můžeme ji snadno oloupat speciální škrabkou se zoubky. S obyčejnou škrabkou to jde sice také, ale škrabka po hladké slupce často klouže.

✔ Loupání škrabkou se hodí pro velké a pěkně zaoblené papriky, u kterých nejsou žádné záhyby. U paprik s nepravidelným tvarem je snazší je oloupat opečením nebo spálením slupky na povrchu.

✔ Spálenou papriku po opečení zabalte do mikrotenového pytlíku a nechte ji 10 minut odpočinout. Pak ji zbavte jádřince a tupou stranou nože oškrábejte uvolněnou slupku. Paprika bude navíc vonět po kouři a bude už i lehce změklá.

Nákup a skladování

Vrchol sezóny papriky u nás přichází v létě, kdy je na trhu největší pestrost. Celoročně jsou pak dostupné hlavně sladké a barevné odrůdy paprik, které se někdy označují i jako kapie.

Papriku vybírejte podle vzhledu – lusky by měly být pěkně vybarvené, lesklé a bez poškození. Kromě světlých odrůd je syté vybarvení vždy příznakem dobré vyzrálosti. Zralá paprika také zblízka nádherně voní.

Pálivost papriky závisí vždy na odrůdě a podle vzhledu ji není možné přesně odhadnout. Pokud už nechtěně koupíte pálivou papriku a chcete její pálivost co nejvíce zmenšit, je potřeba ji opatrně zbavit semen a bílé tkáně na vnitřních žebrech paprikového lusku.

Papriky můžeme bez problému skladovat v lednici několik dní. Nejlépe se jim daří v mikrotenovém pytlíku, který je ochrání před vysycháním.

Příprava

Umyté papriky při krájení zbavujeme jádřince se stopkou. Dáváme pryč i bílé vnitřní části na žebrech lusků a snažíme se získat co nejvíc čisté dužiny.

Papriku obvykle stačí chytit za stopku a odshora dolů odřezávat vystouplé části papriky mezi žebry. Jakmile je odříznete všechny, zůstane vám v ruce stopka s jádřincem a žebry. Výsledkem jsou vypouklé mističky z dužiny, které můžete dále zpracovat.

Druhý způsob funguje podobně a také u něj papriku držíte za stopku a krájíte podélně. Řez ale vede napříč jednotlivými oblouky lusku a po odkrojení získáte plochý plátek, u kterého zůstane žebro uprostřed.

Třetí možnost spočívá v příčném seříznutí stopky a konce lusku tak, abyste papriku upravili do přibližného tvaru válce. Ten už pak stačí proříznout a přeříznutím žeber rozbalit a dočistit.

Recepty pro každého

Máte chuť na čerstvou zeleninu, ale nevíte, co konkrétního připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!.
Další inspirace

Inspirujte se
Zelenina

Více
Recepty

Objevit