Nákup a skladování
Petržel kupujte vždy podle vzhledu. Měla by být co nejsvětlejší, hladká a neoschlá. Na svou velikost by měla být i přiměřeně těžká. Čerstvá a krásná nať čerstvost kořene jen potvrzuje. Ihned po nákupu ale nať odstraňte a skladujte ji odděleně, zkracuje totiž trvanlivost kořene.
Petržel se často zaměňuje za pastiňák, který se liší vzhledem natě a kořenu. Kořen petržele je v místě přechodu do natě plošší a nať zabírá téměř celý průřez. Petržel jasně poznáme i podle typické petrželové vůně.
Petržel skladujeme ve spodní přihrádce ledničky na zeleninu. V pootevřeném mikroténovém pytlíku nebude vysychat, a pokud se nedostane do přímého kontaktu s vodou, vydrží velmi dlouho.
Příprava
Kořeny petržele je vždy potřeba dobře umýt a oloupat škrabkou. Nať a konec s natí odstraňte. Samotná nať se dá zpracovat do vývaru nebo do základů omáček. Je možné ji také usušit do zásoby a později použít jako přídavek do vývaru nebo do polévky.
Mladou a pěknou petržel můžete na pečení a vývar ponechat i neoloupanou. Je ale potřeba ji důkladně vydrbat kartáčkem na zeleninu; případně začistit jemné kořínky, které z petržele vyrůstají.
Velikost k nakrájení přizpůsobte dalšímu použití. Na pečení nechte malou petržel celou nebo ji nakrájejte podélně na čtvrtiny. Do základu postačí petržel strouhaná nebo nakrájená na kostičky.