Kořenová petržel

Kořenová petržel
Využití kořenové petržele je pro českou kuchyni typické, ale ve světovém kontextu je poměrně unikátní. Pro své aroma je totiž ve světě oblíbenější petržel listová. Listová a kořenová petržel se od sebe liší nicméně jen tím, na jakou část rostliny se zaměřilo dlouhodobé šlechtění. U kořenové petržele převládá část pod zemí, která je větší, jemnější a obsahuje nejvíce živin.
Kořenová petržel

Věděli jste že..?

✔ V českých receptech se dává petržel nejčastěji do základu spolu s mrkví, celerem a cibulí. Opečením na másle dozlatova získá petržel neuvěřitelně bohatou vůni a chuť, která se pak snadno přenáší do omáčky.

✔ Nastrouhaná petržel je opečená rychleji a snadněji se pak v omáčkách rozvaří. Větší kostky naopak obstojí i při delším vaření (třeba v polévce).

✔ Pečením z kořenové petržele vytáhneme část vody. Její chuť se stane hutnější a zároveň koncentrovanější. Pečte vždy spíše rychleji a při teplotách okolo 200 °C, ať se nevysuší.

Nákup a skladování

Petržel kupujte vždy podle vzhledu. Měla by být co nejsvětlejší, hladká a neoschlá. Na svou velikost by měla být i přiměřeně těžká. Čerstvá a krásná nať čerstvost kořene jen potvrzuje. Ihned po nákupu ale nať odstraňte a skladujte ji odděleně, zkracuje totiž trvanlivost kořene.

Petržel se často zaměňuje za pastiňák, který se liší vzhledem natě a kořenu. Kořen petržele je v místě přechodu do natě plošší a nať zabírá téměř celý průřez. Petržel jasně poznáme i podle typické petrželové vůně.

Petržel skladujeme ve spodní přihrádce ledničky na zeleninu. V pootevřeném mikroténovém pytlíku nebude vysychat, a pokud se nedostane do přímého kontaktu s vodou, vydrží velmi dlouho.

Příprava

Kořeny petržele je vždy potřeba dobře umýt a oloupat škrabkou. Nať a konec s natí odstraňte. Samotná nať se dá zpracovat do vývaru nebo do základů omáček. Je možné ji také usušit do zásoby a později použít jako přídavek do vývaru nebo do polévky.

Mladou a pěknou petržel můžete na pečení a vývar ponechat i neoloupanou. Je ale potřeba ji důkladně vydrbat kartáčkem na zeleninu; případně začistit jemné kořínky, které z petržele vyrůstají.

Velikost k nakrájení přizpůsobte dalšímu použití. Na pečení nechte malou petržel celou nebo ji nakrájejte podélně na čtvrtiny. Do základu postačí petržel strouhaná nebo nakrájená na kostičky.
Další inspirace

Inspirujte se
Zelenina

Více
Recepty

Objevit