Apelační systém
Základním principem označování francouzských vín je apelační systém. Zatímco u tuzemských vín je nejdůležitéjším znakem odrůda, v případě Francie je to region. Každá oblast se dělí na jednotlivé apelace, jejichž systém pro označování vín se od sebe mírně odlišuje. Vzorky vín z konkrétních vinařství posuzuje odborná komise, která je následně zařazuje do příslušné kategorie a uděluje právo používat na etiketě dané označení.
Kategorie vín
Označení Vin de Table nesou jednoduchá stolní vína s minimálním obsahem alkoholu 8,5 %. Zkratka IGP znamená chráněné označení původu a přísluší 29 % vín z celkové francouzské produkce. Značka A.O.C./A.O.P. je přísně vázána na danou oblast a uděluje se vínům, která splní přísné podmínky ohledně kvality, tradice, odrůdy a řady dalších kritérií. Nadstavbou tohoto systému jsou označení Cru Bourgeoise, Cru, Premier Cru a Grand Cru, jež patří těm nejkvalitnějším vínům.
Vinařské pojmy
Při výběru francouzských vín se můžete setkat s pojmy, které charakterizují vlastnosti, původ či způsob výroby. Assemblage znamená scelování neboli kupážování vín různých odrůd, ročníků či tratí pro směs zvanou cuvée. Slovo barrique označuje dubový sud, v němž víno zraje, a získává díky tomu specifické chuťové vlastnosti. Známý pojem château znamená doslova “zámek”, ale označují se jím i méně honosné vinařské usedlosti. Výraz cépage odkazuje k příslušné odrůdě vinné révy, v množném čísle cépages se používá jako upřesnění odrůdového množství v určitém cuvée.