husa

Husa
Husa domácí je nejtučnějším druhem drůbeže a vyniká osobitou a výraznou chutí. Pečená vcelku se tradičně podává jako slavnostní pokrm o Vánocích a také o svátcích svatého Václava (28. září) a Martina (11. listopadu). Světově proslulou specialitou jsou ztučnělá husí játra neboli foie gras.
Husa

Věděli jste že..?

✔ Drůbeží maso je významným zdrojem vitamínů, zejména skupiny B. Důležitý je především vitamín B12, vitamíny A, D a E jsou obsaženy v tukové tkáni a játrech. V zanedbatelných množstvích se vyskytuje i vitamín C.

✔ Drůbeží výrobky obsahují i minerální látky jako hořčík, vápník, železo, draslík, zinek a selen. Tyto minerály jsou vázány na bílkoviny, takže jsou v našem gastrointestinálním traktu mnohem lépe využity.

Znaky

Pro husí maso je charakteristická tmavá barva a vyšší obsah tuku, který se pohybuje okolo 7 %. Nejčastěji je v prodeji vcelku, a to jak čerstvá, tak zmrazená. Znakem kvality jsou masitá prsa a světlá silná kůže beze skvrn, trhlin a zbytků peří.

Využití

Nejvhodnější úpravou celé husy je pozvolné pečení, během něhož se postupně rozpustí sádlo uložené pod kůží. Vhodná je kombinace s nádivkou, která obohatí chuť masa a zároveň do sebe vstřebá uvolňující se šťávy. Vynikají je kombinace s jablky. Samotná husí stehna lze konfitovat, tedy pomalu dusit ve vlastním tuku. Drůbky se hodí k přípravě vývaru, vařené se podávají s nejrůznějšími omáčkami. Z jater se připravují paštiky a teriny a lze je také péct nebo smažit.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit