Humr severský

Humr severský
Humr severský, známý též pod italským názvem scampi, garnát císařský nebo langustina, se od větších humrů liší nejen latinským jménem Nephrops norvegicus (angl. lobster norwegian), ale i drobným vzrůstem. Vyskytuje se zhruba ve stejných vodách jako humr evropský. Nejčastěji se loví v Severním moři, u pobřeží Anglie, u atlantických břehů Francie, Španělska a Portugalska, v menší míře také ve Středozemním a Jaderském moři. Špatně snáší transport, proto na rozdíl od větších druhů humra bývá málokdy v prodeji živý.

Všechny druhy humra mají společnou dlouhověkost. Někteří vědci odhadují, že se mohou dožít až 100 let, ale pravděpodobnější je polovina tohoto věku. Kvůli opakované výměně krunýře se však humří stáří těžko určuje.
Humr severský

Humr severský

Neohrops norvegicus

Sezónnost: říjen - červenec
Původ: SV Atlantik
Metoda lovu/chovu: vlečné sítě
Velikost: 2 - 20 ks / kg
Tučnost: nízká

Znaky

Drobnější humr severský dosahuje délky maximálně 25 cm při váze 300 g, většina exemplářů však měří 10–20 cm. V čerstvém stavu má růžovou barvu a téměř průhledné maso. Objevují se i humři s nahnědlou barvou, která je častá ve vodách s písčitým dnem. Po vyloupání si ho lidé snadno spletou s krevetou, odlišit ho lze podle vyvinutější přední části těla a světlejšího odstínu. Jakmile maso začne ztrácet průhlednost a tělo se barví do oranžova, je to známka přílišného stáří. Čerstvost se nejlépe pozná čichem, stačí uchopit humra za krunýř, několikrát pohnout jeho zadní částí směrem dolů a nepříjemný zápach rybiny signalizuje, že daný kousek již překročil ideální datum spotřeby.

Využití

Humra severského lze upravovat podobně jako krevety. Výborně chutná připravený na grilu nebo jednoduše na pánvi s máslem a mořskou solí a je možné ho zpracovat ve formě špízů společně se zeleninou nebo citrony. Před tepelnou úpravou se dá naložit do marinády, do níž se nejčastěji používá olivový olej, citronová či limetková šťáva, česnek, čerstvé bylinky nebo chilli. Humr severský se hodí k přípravě nejrůznějších rybích polévek a používá se také při přípravě těstovin a rizota. Mimo to je oblíbenou ingrediencí studeného pohoštění – sendvičů, salátů či kanapek.

Výběr humra

Podívejte se, jak vybrat kvalitního humra - a na co si dát při výběru pozor.

Příprava humra

Podívejte se na náš návod, jak připravit humra. Naši rybáři Vám předvedou jak humra správně uvařit i jak odstranit krunýř.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit