Vepřová krkovice

Vepřová krkovice
Krkovice patří k nejoblíbenějším a nejhodnotnějším řezům z vepřového masa. Díky vyššímu obsahu tuku má výraznou chuť, je velmi šťavnatá a hodí se pro celou řadu kuchyňských úprav. Nachází se v přední části vepřové čtvrtě a odděluje se před čtvrtým nebo pátým žebrem.
Vepřová krkovice

Věděli jste že..?

✔ Vepřové vydrží několik dní v chladničce, hluboce zamrazené se může skladovat až půl roku. Při přípravě je z hygienických důvodů třeba dbát na to, aby bylo i v hlubších vrstvách dokonale tepelně opracováno.

✔ Přeštické černostrakaté prase je tuzemským národním plemenem, jež bylo vyšlechtěno ve 2. polovině 19. století na Plzeňsku. Křížením staročeského štětináče s dovezenými anglickými vepři vznikla dvě nová plemena – přeštické a méně známé kralovické.

Znaky

Charakteristickým znakem krkovice je velké množství jemných i silných tukových žilek, jimiž je sval protkán. Podíl tuku se obvykle pohybuje v rozmezí 10–14 %. V prodeji je s kostí i bez ní; běžně si můžete vybrat i mezi variantou vcelku a naporcovanou na plátky.

Využití

Vepřová krkovice ve formě řízků či steaků s kostí se hodí pro minutkovou úpravu na grilu i pánvi, klasikou je smažení v trojobalu. Díky výraznému mramorování zůstává po tepelné úpravě krásně šťavnatá a aromatická. Plátky nebo kostky lze dusit na kmíně či houbách, využívají se také do gulášů. Krkovice vcelku je vhodná k pečení a dušení, po rozkrojení na plát se z ní připravuje roláda. Velice populární je také v uzené podobě, která se servíruje s bramborovou kaší, kyselým zelím, využívá se jako náplň do knedlíků a přidává se do vydatných polévek.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit