Znaky
Maso selat má ve srovnání s dospělými vepři několik předností – je světlejší a křehčí, má jemnější chuť a vůni a především výrazně menší podíl tuku ve svalovině i v podkoží. Nejoblíbenější a také nejchutnější jsou tzv. mléčná selata, krmená výhradně mateřským mlékem a porážená zhruba od šesti týdnů. Běžně dostupná selata jsou stará přibližně 70 dní. S ohledem na konkrétní věk se jejich hmotnost pohybuje v rozmezí 4–25 kg.
Využití
Celé sele je ideální k pečení nebo grilování vcelku na rožni. Před samotnou tepelnou úpravou se doporučuje naložit je do solného nálevu, případně ho pomocí injekční stříkačky „naočkovat“ připravenou směsí vody, soli a koření. Během rožnění se sele průběžně potírá marinádou na bázi oleje, který doplňují další ochucující přísady, například pepř, česnek, paprika, sladká paprika, chilli, čerstvé bylinky, med, kmín, hořčice nebo černé pivo. Během pozvolného pečení maso vstřebá veškeré chutě a kůže zůstane vláčná.