Ďas mořský

Ďas mořský
Mořský ďas (Lophius piscatorius, angl. angler) sice neoplývá velkým půvabem, svou chutí si však získal pozornost konzumentů napříč kontinenty a patří mu stálé místo na menu luxusních restaurací. Rozšířený je v oblasti sahající od jihozápadu Barentsova moře až po Gibraltar, vyskytuje se také v Černém a Středozemním moři. Hlavní oblastí výlovu je severní Atlantik. Nejčastěji žije ve velkých hloubkách a živí se rybami pohybujícími se v blízkosti mořského dna, například rejnoky nebo mořskými úhoři.
Ďas mořský

Ďas mořský

Lophius piscatorius

Sezónnost: ne
Původ: SV Atlantik
Metoda lovu/chovu: vlečné sítě
Velikost: 0,5 - 20 kg / ks
Tučnost: nízká

Znaky

Osobitá dravá ryba má zploštělé tělo přizpůsobené mořskému dnu, velkou hlavu a širokou tlamu lemovanou řadou ostrých zahnutých zubů. Nad očima se nachází dlouhý, volně pohyblivý paprsek, který jí slouží jako „udice“ na menší ryby. Díky olivově hnědému zbarvení je ďas v okolním prostředí dokonale maskovaný a v okamžiku, kdy se ryba přiblíží, otevře ústa a vtáhne ji dovnitř. K nápadným znakům patří výrazné prsní ploutve a prudké zeštíhlení těla směrem k ocasu. Běžně dorůstá do délky 1 m, existují však i exempláře s dvojnásobnými rozměry. Maximální hmotnost se pohybuje okolo 40 kg, z toho dvě třetiny připadají na ďasovu hlavu.

Využití

Mořský ďas patří k vybraným rybím delikatesám a z hlediska kulinářského zpracování nabízí všestranné možnosti – jeho plná chuť připomíná humra a dobře souzní i s výraznějšími ingrediencemi. Díky vyššímu obsahu tuku zůstává šťavnatý. Kromě páteře nemá žádné kosti, což jeho potenciál ještě zvyšuje. Konzumuje se pouze část bez hlavy, která poskytuje vyhlášené jemné maso s pevnou konzistencí. Hodí se ke grilování, smažení v trojobalu, pečení a dušení, setkat se s ním lze ve slavné francouzské polévce bouillabaisse a oblíbený je i v dušených směsích se zeleninou a bylinkami.

Čerstvé ryby v makro

V makro Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování mořského ďasa

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Naši rybáři Vám předvedou jak rybu nejlépe naporcovat.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit