Znaky
Osobitá dravá ryba má zploštělé tělo přizpůsobené mořskému dnu, velkou hlavu a širokou tlamu lemovanou řadou ostrých zahnutých zubů. Nad očima se nachází dlouhý, volně pohyblivý paprsek, který jí slouží jako „udice“ na menší ryby. Díky olivově hnědému zbarvení je ďas v okolním prostředí dokonale maskovaný a v okamžiku, kdy se ryba přiblíží, otevře ústa a vtáhne ji dovnitř. K nápadným znakům patří výrazné prsní ploutve a prudké zeštíhlení těla směrem k ocasu. Běžně dorůstá do délky 1 m, existují však i exempláře s dvojnásobnými rozměry. Maximální hmotnost se pohybuje okolo 40 kg, z toho dvě třetiny připadají na ďasovu hlavu.
Využití
Mořský ďas patří k vybraným rybím delikatesám a z hlediska kulinářského zpracování nabízí všestranné možnosti – jeho plná chuť připomíná humra a dobře souzní i s výraznějšími ingrediencemi. Díky vyššímu obsahu tuku zůstává šťavnatý. Kromě páteře nemá žádné kosti, což jeho potenciál ještě zvyšuje. Konzumuje se pouze část bez hlavy, která poskytuje vyhlášené jemné maso s pevnou konzistencí. Hodí se ke grilování, smažení v trojobalu, pečení a dušení, setkat se s ním lze ve slavné francouzské polévce bouillabaisse a oblíbený je i v dušených směsích se zeleninou a bylinkami.