Francouzský sýrový talíř
Francouzská večeře se skládá z několika chodů, mezi něž patří i výběr sýrů. Tradiční sýrový talíř musí obsahovat minimálně čtyři odlišné druhy – čerstvý, tvrdý, plísňový a dobře uleželý měkký sýr. Sýry se na mísu obvykle skládají ve směru hodinových ručiček, lehčími a jemnějšími druhy počínaje a výraznými konče. V sortimentu makro najdete profesionálně sestavené sýrové kolekce v různých kombinacích i váhových kategoriích (od 335 g až po více než 1 kg). Vhodné jsou jako dárek pro gurmány, vynikající volbu představují i pro restauratéry, kteří chtějí svým hostům nabídnout špičkové sýrové produkty.
Typické sýry
Více než desetina francouzských sýrů nese pečeť kvality A. O. C. (Appelation d'Origine Contrôlée, tedy kontrolované označení původu). První ochranná známka byla udělena v roce 1925 sýru Roquefort. Postupem doby následovaly další produkty, a tak se každý francouzský region pyšní vlastní sýrovou specialitou. Patří mezi ně například Camembert de Normandie, Brie de Meaux, Beaufort Fromi, Reblochon de Savoie nebo Selles-sur-Cher. V současné době je francouzské označení A. O. C. z důvodu jednoty v rámci Evropské unie nahrazováno značkou A. O. P. (Appelation d'Origine Protégée), jejíž význam je totožný.
Zrání je věda
Výroba prvotřídních sýrů vyžaduje hodně práce – mnohdy se jedná o několikaměsíční obřady za specifických podmínek. Za intenzitou chuti a vůně, správnou konzistencí, barvou i perfektním vzhledem stojí tradiční postupy a dokonalá péče. Základem úspěchu je vedle špičkových vstupních surovin i vhodný sklep, v němž musí být optimální teplota a vysoká vlhkost odpovídající konkrétnímu typu sýra. Během zrání věnují výrobci svým specialitám náležitou pozornost. Sýry se průběžně otírají utěrkou a obracejí, vybrané druhy se zasypávají speciálním popelem nebo omývají slanou vodou, vínem, pálenkou či brandy.