Francouzské sýry

Francie je jednou z největších sýrových velmocí – vyrábí se zde na 400 různých druhů. Sýry představují nedílnou součást jídelníčku a díky kombinaci s vhodně snoubenými víny a typickou křupavou bagetou se jejich konzumace zařadila mezi vrcholné gurmánské požitky. V sortimentu makro naleznete pestrý výběr francouzských sýrů rozličných typů, od čerstvých přes tvrdé až po vyzrálé měkké sýry s ušlechtilou plísní. 

Francouzské sýry

Oblíbené francouzské sýry

Více o francouzských sýrech

Francouzský sýrový talíř

Francouzská večeře se skládá z několika chodů, mezi něž patří i výběr sýrů. Tradiční sýrový talíř musí obsahovat minimálně čtyři odlišné druhy – čerstvý, tvrdý, plísňový a dobře uleželý měkký sýr. Sýry se na mísu obvykle skládají ve směru hodinových ručiček, lehčími a jemnějšími druhy počínaje a výraznými konče. V sortimentu makro najdete profesionálně sestavené sýrové kolekce v různých kombinacích i váhových kategoriích (od 335 g až po více než 1 kg). Vhodné jsou jako dárek pro gurmány, vynikající volbu představují i pro restauratéry, kteří chtějí svým hostům nabídnout špičkové sýrové produkty.

Typické sýry

Více než desetina francouzských sýrů nese pečeť kvality A. O. C. (Appelation d'Origine Contrôlée, tedy kontrolované označení původu). První ochranná známka byla udělena v roce 1925 sýru Roquefort. Postupem doby následovaly další produkty, a tak se každý francouzský region pyšní vlastní sýrovou specialitou. Patří mezi ně například Camembert de Normandie, Brie de Meaux, Beaufort Fromi, Reblochon de Savoie nebo Selles-sur-Cher. V současné době je francouzské označení A. O. C. z důvodu jednoty v rámci Evropské unie nahrazováno značkou A. O. P. (Appelation d'Origine Protégée), jejíž význam je totožný.

Zrání je věda

Výroba prvotřídních sýrů vyžaduje hodně práce – mnohdy se jedná o několikaměsíční obřady za specifických podmínek. Za intenzitou chuti a vůně, správnou konzistencí, barvou i perfektním vzhledem stojí tradiční postupy a dokonalá péče. Základem úspěchu je vedle špičkových vstupních surovin i vhodný sklep, v němž musí být optimální teplota a vysoká vlhkost odpovídající konkrétnímu typu sýra. Během zrání věnují výrobci svým specialitám náležitou pozornost. Sýry se průběžně otírají utěrkou a obracejí, vybrané druhy se zasypávají speciálním popelem nebo omývají slanou vodou, vínem, pálenkou či brandy.

Garance kvality

Francouzské sýry patří mezi prvotřídní delikatesy z nabídky makro. Jejich výběru věnujeme náležitou pozornost, pečlivě volíme dodavatele a kontrolujeme dodržování všech předepsaných norem týkajících se jejich převozu i skladování. Díky tomu máte jistotu špičkové kvality všech nabízených produktů.