celer

Celer
Záliba v bulvovém celeru je jedním z unikátů české kuchyně. Bulvový celer je velký, nepříliš vzhledný a vedle řapíkatého celeru působí jako hromotluk. Patří ale do stejné rodiny a v některých ohledech řapíkatý celer daleko předčí.
Celer

Věděli jste že..?

✔ V chladných měsících můžete pracovat se skladovým celerem, ve kterém se dají snadno probudit i hutnější karamelizované chutě z pečení. Bulvu je potřeba důkladně očistit a okrájet hlavně na straně s kořínky.

✔ Celer je nejlepší, když ho potřete tukem a silně osolíte. V první části pečení ho upečete doměkka v alobalu (při 180 °C), pak ho rozbalte a za stálého potírání ho krátce zapečte dozlatova (při 230 °C).

✔ Do základu se dávají buď kostky nebo celer strouhaný, který uvolní chuť rychleji. Stejně tak se celer nechává buď neopečený, a nebo opečený dozlatova, kdy má silnější chuť a výraznější barvu.

Nákup a skladování

V průběhu roku si můžete prakticky kdykoliv koupit celer skladový. Prodává se bez natě a má osekané kořeny ve spodní části. V létě a na začátku podzimu je pak dostupný i celer sezónní. Prodává se s natí a často i v menších velikostech. Sezónní celer je jemnější, dužina je panensky bílá a má výraznější vůni.

Při nákupu vybírejte bulvy, které na svůj objem působí těžce. Celer by neměl být vyschlý ani nahnilý. Vybírejte bulvy s co nejkratšími kořínky, aby se vám celer snadno čistil.

Pokud je celer s natí, vybírejte nať krásně zelenou, čerstvou a beze skvrn. Nevhodně skladovaný a poškozený celer v sobě může nahromadit škodlivé látky. Nať ihned po nákupu odkrojte a skladujte zvlášť. Ponechání natě nebo kořínků zkracuje celeru životnost.

Příprava

Při zpracování se zaměřte hlavně na část s kořínky, ve které se často zachycuje hlína. Kořínky je potřeba nemilosrdně vykrojit a celer v jejich místě oloupat tak hluboko, dokud neodhalíte čistou dužinu. Na straně s natí stačí celer jen seříznout, na zbytku povrchu si už poradíte se škrabkou.

Dužina celeru po nakrojení na vzduchu hnědne a vysychá. Pokud jej chcete zpracovat delší dobu předem, můžete ho ochránit ponořením do vody s trochou citronové šťávy (nebo špetkou vitamínu C).

Celerovou nať i s listy můžete ihned zpracovat do vývaru. Listy můžete i usušit a stonky zase nakrájet a zmrazit jako základ na polévku.
Další inspirace

Inspirujte se
Zelenina

Více
Recepty

Objevit