Nákup a skladování
V průběhu roku si můžete prakticky kdykoliv koupit celer skladový. Prodává se bez natě a má osekané kořeny ve spodní části. V létě a na začátku podzimu je pak dostupný i celer sezónní. Prodává se s natí a často i v menších velikostech. Sezónní celer je jemnější, dužina je panensky bílá a má výraznější vůni.
Při nákupu vybírejte bulvy, které na svůj objem působí těžce. Celer by neměl být vyschlý ani nahnilý. Vybírejte bulvy s co nejkratšími kořínky, aby se vám celer snadno čistil.
Pokud je celer s natí, vybírejte nať krásně zelenou, čerstvou a beze skvrn. Nevhodně skladovaný a poškozený celer v sobě může nahromadit škodlivé látky. Nať ihned po nákupu odkrojte a skladujte zvlášť. Ponechání natě nebo kořínků zkracuje celeru životnost.
Příprava
Při zpracování se zaměřte hlavně na část s kořínky, ve které se často zachycuje hlína. Kořínky je potřeba nemilosrdně vykrojit a celer v jejich místě oloupat tak hluboko, dokud neodhalíte čistou dužinu. Na straně s natí stačí celer jen seříznout, na zbytku povrchu si už poradíte se škrabkou.
Dužina celeru po nakrojení na vzduchu hnědne a vysychá. Pokud jej chcete zpracovat delší dobu předem, můžete ho ochránit ponořením do vody s trochou citronové šťávy (nebo špetkou vitamínu C).
Celerovou nať i s listy můžete ihned zpracovat do vývaru. Listy můžete i usušit a stonky zase nakrájet a zmrazit jako základ na polévku.