Znaky
Pro výrobu klobás lze využít téměř jakýkoliv druh čerstvého masa – nejčastěji je to vepřové, hovězí a telecí, někdy také zvěřina. Maso se nožem nahrubo naseká nebo najemno umele v mlýnku, osolí a ochutí, někdy se zpracovává společně se špekem. Hotová směs se ochutí kořením a dalšími ingrediencemi, jako je například česnek, bylinky nebo různé destiláty. Poté se naplní do střívka a v požadované délce se podváže.
Využití
Nabídka obsahuje produkty nejrůznějších druhů, které se liší tvarem, velikostí i chutí, vybrat si lze jak syrové, tak částečně tepelně opracované produkty. Tenké klobásky jsou skvělé jako starter nebo chuťovka k pivu, větší klobásy více zasytí a v kombinaci s vařenými brambory nebo kaší se uplatní i jako hlavní chod. Klobásky nakrájené na menší kousky lze opéct na pánvi, doplnit česnekem, listovým špenátem a následně promíchat s těstovinami. Hodí se i do zapékaných pokrmů, například s brambory nebo vejci.