Znaky
Pražma královská vzhledem odpovídá rybám z čeledi pražmovitých a mořanovitých, které mají oválné, vysoké a ploché tělo a velkou hlavu se strmým čelem. V malé, nízko položené tlamě s výraznými „rty“ se skrývají silné zuby, díky nimž ryba dokáže odloupnout ze skal korýše a rozlousknout jejich skořápky. Kromě nich se živí malými rybami a vodními rostlinami. Ryby dorůstají do délky 70 cm s hmotností až 5 kg, většina exemplářů však nepřesáhne 35 cm.
Pražmu královskou zdobí typický zlatý pásek táhnoucí se od čela k očím a zlaté proužky na povrchu žaber, proto se jí také říká doráda (ze španělského slova dorado – pozlacený). Tyto znaky však po zabití ryby rychle vyblednou.
Využití
Jemné maso s vynikající chutí obsahuje poměrně málo kostí a tuku, zato je bohaté na bílkoviny. Příprava je rychlá a snadná, je však třeba počítat s menší pevností masa a při vaření či přípravě v páře používat nízkou teplotu. Pražma se nejčastěji smaží, griluje nebo peče v krustě ze směsi mořské soli, bílků a koření, což jsou spolehlivé postupy, při nichž se maso nerozpadne. Aby se při grilování nepřichytila k roštu, je vhodné použít speciální grilovací mřížku, nebo rybu s dalšími ingrediencemi zabalit do alobalu. Před pečením vcelku se doporučuje naplnit břišní dutinu čerstvými bylinkami, citronem nebo česnekem.
Větší kusy se hodí k filetování. Filety se rychle osmahnou nejprve stranou s kůží na olivovém oleji. Po krátké chvíli je potřeba pánev sejmout ze zdroje tepla, a jakmile po straně začnou unikat bílkoviny, rybu rychle opéci z druhé strany. Díky tomu maso zůstane uvnitř průhledné a šťavnaté.