Treska tmavá

Treska tmavá
Treska tmavá (Pollachius virens, angl. saithe), zvaná také pollack, žije ve velkých hejnech především ve vodách severního Atlantiku. Vyhovuje jí pobyt u dna i ve volné vodě v hloubce kolem 200 m. Dravá ryba se živí korýši a malými rybkami, velmi rychle roste a může se dožít až 25 let.
Treska tmavá

Treska tmavá

Pollachius virens

Sezónnost: ne
Původ: SV Atlantik
Metoda lovu/chovu: vlečné sítě
Velikost: 0,7 - 20 kg / ks
Tučnost: nízká

Znaky

Postavení ploutví tresky tmavé je podobné jako u tresky obecné a dalších treskovitých ryb. Má však poněkud vypouklejší břicho a tlamu s výraznou spodní čelistí na horní části tmavého čumáku. Je světlejší než její bělomasá příbuzná, stříbřité tělo přechází na hřbetě do hnědozelena, břicho má téměř bílé. Dorůstá 130 cm při hmotnosti zhruba 30 kg, na trhu se však lze nejčastěji setkat s exempláři 70 cm dlouhými a vážícími 3–4 kg.

Využití

Velmi aromatické, pevné a libové maso je zasyrova šedočervené a bledne až po tepelné úpravě. Právě kvůli tmavé barvě masa nepatřil dříve tento druh tresky k oblíbeným rybám, ale příznivý poměr kvality k ceně a vynález konzervace při vysoké teplotě jí zajistil popularitu. Chuť masa vynikne především při smažení, lze ho však využít také na závitky, sekanou, rybí guláš, špízy a do rybích prstů, případně k solení, uzení či konzervování.

Čerstvé ryby v makro

V makro Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování tresky

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Tresku můžete filetovat podobně jako mořského vlka - podívejte se, jak na to.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit