Znaky
Losos obecný má mírně protáhlé, ze stran trochu zploštělé tělo s namodralým hřbetem a tmavými skvrnami nad postranní čárou stříbřitých boků. Je pokrytý drobnými šupinami. Při tření mění zbarvení dozelena či dohněda. Dorůstá délky až 1,5 m a hmotnosti 36 kg, průměrné exempláře však nepřesahují 1 m.
Využití
Jemně aromatické chutné maso je relativně tučné, ale zdravé – především díky velkému množství omega-3 mastných kyselin, dále vitaminům skupiny B, vitaminu D, selenu a draslíku. Za typicky oranžovou barvu vděčí karotenoidům obsaženým v měkkýších a korýších, jimiž se lososi živí. Zcela čerstvou rybu lze podávat syrovou ve formě carpaccia a jako přísadu do sushi. Jinak losos patří k nejvšestrannějším rybám a umožňuje nespočet úprav počínaje vařením ve vodě a v páře, přes smažení, přípravu metodou sous-vide až po grilování. Losos vcelku – s náplní, krustou nebo obalený v těstě – se peče v troubě. Uzený či konzervovaný se hodí na jednohubky, do tenkých palačinek, šátečků nebo na bramborové pokrmy. Tradiční specialitou je losos naložený do soli.