Losos obecný

Losos obecný
Losos obecný (Salmo salar, angl. salmon) se řadí mezi sladkovodní ryby, přestože většinu života stráví ve slané vodě. Malí lososi se totiž rodí v řekách a po dvou až třech letech se přemisťují do moře – přechod do jiného prostředí a na novou potravu jim nečiní potíže, v prvních fázích života však mohou žít jen ve sladkovodních tocích. Pohlavně dospělí lososi se z moře vracejí klást jikry do svého rodiště. Náročnou plavbu několika tisíc kilometrů proti proudu zvládají díky vnitřnímu kompasu – řídí se magnetickým polem Země a extrémně citlivým čichem. Překážky jsou schopni zdolat za pomoci silného mávání ocasem, na přehradách se pro ně staví speciální propusti. I když uplavou 50–100 km denně, nepřijímají potravu a řada z nich po vytření uhyne.

Lososi se volně vyskytují v chladnějších částech severního Atlantického oceánu i v kanadských řekách. Úspěšně se chovají v akvakultuře především v Norsku, Skotsku a Irsku. V České republice byli dočasně vyhubeni a od roku 2008 se je rybáři v rámci projektu Návrat lososů snaží znovu vysazovat. Hlavním partnerem této akce je makro.
Losos obecný

Losos obecný 

Salmo salar

Sezónnost: ne
Původ: Norsko
Metoda lovu/chovu: chov
Velikost: 0,2 - 5 kg / ks
Tučnost: vysoká

Znaky

Losos obecný má mírně protáhlé, ze stran trochu zploštělé tělo s namodralým hřbetem a tmavými skvrnami nad postranní čárou stříbřitých boků. Je pokrytý drobnými šupinami. Při tření mění zbarvení dozelena či dohněda. Dorůstá délky až 1,5 m a hmotnosti 36 kg, průměrné exempláře však nepřesahují 1 m.

Využití

Jemně aromatické chutné maso je relativně tučné, ale zdravé – především díky velkému množství omega-3 mastných kyselin, dále vitaminům skupiny B, vitaminu D, selenu a draslíku. Za typicky oranžovou barvu vděčí karotenoidům obsaženým v měkkýších a korýších, jimiž se lososi živí. Zcela čerstvou rybu lze podávat syrovou ve formě carpaccia a jako přísadu do sushi. Jinak losos patří k nejvšestrannějším rybám a umožňuje nespočet úprav počínaje vařením ve vodě a v páře, přes smažení, přípravu metodou sous-vide až po grilování. Losos vcelku – s náplní, krustou nebo obalený v těstě – se peče v troubě. Uzený či konzervovaný se hodí na jednohubky, do tenkých palačinek, šátečků nebo na bramborové pokrmy. Tradiční specialitou je losos naložený do soli.

Hledáte recept na lososa?

Také máte rádi ryby a mořské plody, ale nevíte jak je připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit