Znaky
Maso ze špičky hovězí kýty je jemně mramorované tukovými žilkami a má volnou, drobivou strukturu. Na povrchu může být kryto tukovou vrstvou, která se odstraňuje až po tepelné úpravě – maso díky ní zůstane krásně šťavnaté. Během života zvířete není tato část příliš namáhaná, a díky tomu řez vyniká křehkostí a výraznou chutí.
Využití
Květová špička je vynikající volbou pro minutkovou úpravu – v Jižní Americe, kde se označuje jako Picanha (odkaz), patří v tomto ohledu k nejpopulárnějším řezům. Připravuje se nejčastěji vcelku a po tepelné úpravě se krájí na tenké plátky. Mimo to se maso skvěle hodí na pečení či dušení, přípravu závitků nebo ragú. Součástí květové špičky je také tabulová špička, což je plochý plátek se zúženým zakončením. Využívá se na světově proslulý Tafelspitz, tedy pozvolna vařené hovězí podávané se zeleninou a vývarem.