Květová špička

Květová špička
Květová špička neboli květový šál se řadí k hovězímu zadnímu. Je jednou z částí kýty a nabízí vynikající maso, které lze v kuchyni využít na mnoho způsobů – oblíbené je zejména na steaky a minutky, lze ho však i vařit, dusit či péct.
Květová špička

Věděli jste že..?

✔ Hovězí maso obsahuje řadu látek důležitých pro lidský organismus? V první řadě je cenným zdrojem bílkovin a dodává tělu vitaminy skupiny B, které se mimo jiné podílejí na tvorbě červených krvinek. Zanedbatelný není ani obsah vitaminu D a E a dalších minerálních látek a stopových prvků, jako jsou hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, selen či zinek.

✔ Nejvhodnější zelenina k hovězímu masu je vařená brokolice, kapusta, květák, celer, mrkev, červená řepa, cibule, česnek.

Znaky

Maso ze špičky hovězí kýty je jemně mramorované tukovými žilkami a má volnou, drobivou strukturu. Na povrchu může být kryto tukovou vrstvou, která se odstraňuje až po tepelné úpravě – maso díky ní zůstane krásně šťavnaté. Během života zvířete není tato část příliš namáhaná, a díky tomu řez vyniká křehkostí a výraznou chutí.

Využití

Květová špička je vynikající volbou pro minutkovou úpravu – v Jižní Americe, kde se označuje jako Picanha (odkaz), patří v tomto ohledu k nejpopulárnějším řezům. Připravuje se nejčastěji vcelku a po tepelné úpravě se krájí na tenké plátky. Mimo to se maso skvěle hodí na pečení či dušení, přípravu závitků nebo ragú. Součástí květové špičky je také tabulová špička, což je plochý plátek se zúženým zakončením. Využívá se na světově proslulý Tafelspitz, tedy pozvolna vařené hovězí podávané se zeleninou a vývarem.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit