Srnec

Srnčí
Srnec obecný je nejrozšířenějším zástupcem čeledi jelenovitých v Evropě a většina srnčího masa na zdejším trhu pochází z tuzemských revírů. Má jemnou chuť a vůni a patří k nejvyužívanějším a nejžádanějším druhům zvěřiny.
Srnčí

Věděli jste že..?

✔ Nutriční hodnoty řadí zvěřinu k nejzdravějším masům, které je vhodné i pro dietní kuchyni?

✔ Maso zvěřiny je bohaté na železo, zinek, vitamíny skupiny B a celou řadu důležitých aminokyselin ovlivňujících tvorbu a regeneraci buněk a příznivě působících na imunitní systém.

✔ Zdrojem zvěřiny z České republiky nabízené v makro je výhradně veterinárně řádně kontrolovaná lovená zvěř splňující všechny podmínky zdravotní nezávadnosti.

Znaky

Srnčí maso se vyznačuje červenohnědou barvou, jemnou strukturu svalového vlákna a nízkým obsahem tuku. Zvlášť oceňované je maso pocházející z mladých zvířat ve věku okolo jednoho roku. Čím je zvíře starší, tím je maso chuťově výraznější a má pevnější strukturu.

Využití

Srnčí maso obsahuje velmi málo tuku a nesvědčí mu příliš dlouhá úprava při vysokých teplotách – snadno se totiž vysuší. Předejít tomu lze prošpikováním nebo obalením do slaniny. Nejušlechtilejší částí je srnčí hřbet, který lze péct vcelku nebo naporcovat a krátce opéct jako medailonky. Nakrájený na velmi tenké plátky a krátce opečený se podává také jako carpaccio. K pečení se dobře hodí kýta, z vrchního a spodního šálu se nejčastěji připravují steaky. Na guláše a dušené směsi je ideální bok, hrudí, pupek nebo plec, která se peče i vcelku nebo se využívá na rolády a závitky.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi zvěřinu, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Vyzkoušejte naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit