Morkové kosti

Kosti
Morkové kosti, oblíbená ingredience vhodná nejen k přípravě vývarů, se získávají ze stehenních, ramenních a holenních kostí hovězího dobytka.
Kosti

Věděli jste že..?

✔ Z hovězích kostí můžeme uvařit chutné hovězí consommé? Tzv. "vývar vývarů" se připravuje z hovězích kostí či oháňky, hovězího masa, čerstvé zeleniny a koření.

✔ Termín „od hlavy po oháňku“ poprvé zmínil britský šéfkuchař Fergus Henderson na konci 90. let 20. století? Nazval tak svou knihu, v níž propagoval respekt k jatečným zvířatům a maximální zužitkování všech typů masa včetně vnitřností a jiných opomíjených částí, které často nenacházely žádné využití.

Znaky

Hovězí oháňka se skládá z několika segmentů, které jsou spojeny klouby, šlachami a vazivem. Podíl masa je relativně nízký – vyznačuje se krátkými svalovými vlákny a obsahem kolagenu, díky čemuž je po tepelné úpravě velice jemné a vláčné.

Využití

Hovězí oháňku využijete při přípravě delikátního hovězího vývaru – pro intenzivnější chuť ji lze předem upéct spolu s kořenovou zeleninou a kořením. Oháňku lze podávat také samostatně, výborně chutná například dušená na červeném víně nebo podávaná s hořčičnou omáčkou. Je součástí tradičního severoitalského pokrmu bollito místo, který kombinuje několik druhů mas a syrové klobásy cotechino, které se společně vaří několik hodin ve vodě s kořením a zeleninou.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit