Telecí kýta

Telecí kýta, nebo také telecí zadní noha, patří k velmi oblíbeným řezům a nabízí velmi jemné maso vhodné k dalšímu zpracování. Kýtu můžeme dále rozdělit na ořech, váleček, karabáček, spodní a vrchní šál či květovou špičku.
Telecí kýta

Věděli jste že..?

✔ Telecí maso nepotřebuje dlouhou dobu zrát a je možné ho tepelně upravit už dva dny po porážce.

✔ Je charakteristické křehkostí a jemnou chutí – navíc obsahuje vysoký podíl bílkovin a téměř o polovinu méně tuku než maso hovězí.

✔ Jemná chuť telecího masa se dobře snoubí s čerstvými bylinkami, jako je pažitka, petrželka, šalvěj, tymián nebo rozmarýn. Vhodnou kombinací je také smetana či bílé víno, výtečné je i spojení s houbami a zeleninou, například s chřestem, mrkví, fazolkami nebo hráškem.

Znaky

Telecí kýta se dělí na několik částí. Mezi oblíbené řezy patří mírně vláknitý a charakteristicky kulatý ořech v horní části kýty, spodní a vrchní šál na vnitřní a vnější straně kýty či výjimečně libová a křehká květová špička.

Využití

Maso z telecí kýty je nejvhodnější na přípravu přírodních a smažených řízků, medailónků či steaků. Křehké maso z ořechu je tradiční volbou při přípravě klasického vídeňského řízku, květovou špičku lze péct, dusit či grilovat, váleček se krájí na plátky a využívá k přípravě minutek a medailonků a spodní a vrchní šál se hodí k přípravě závitků a ragú.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit