Olivy

Olivy patří mezi klasické ingredience středomořské kuchyně. Mezi nejvýznamnější producenty patří Itálie, Španělsko, Francie a Řecko. Většina vypěstovaných oliv se zpracovává na olivový olej a pouze 10 % sklizně se dostává na trh v podobě zelených či černých plodů. Podávají se samostatně jako chuťovka, používají se do salátů a jako doplněk k čerstvým sýrům. Hodí se také pro použití v teplé kuchyni, například do těstovin, k rybám a drůbežímu nebo králičímu masu. V sortimentu makro je pro vás připraven pestrý výběr chlazených i konzervovaných oliv a v nabídce nechybějí ani oblíbené plněné varianty.

Olivy

Více o olivách

Barva

Rozdíl mezi zelenými a černými olivami nespočívá v odlišném druhu, ale ve stupni zralosti. Zelené olivy jsou nezralé plody, pro něž je typická pevná dužina a trpká až nahořklá chuť. Během zrání mění barvu na narůžovělou, hnědou, vínovou až temně černou. Zralé olivy jsou měkčí, mají jemnější chuť a jejich dužina obsahuje více oleje.

Druhy

Každý pěstitelský region produkuje olivy různých tvarů a chuťových vlastností. Mezi nejpopulárnější druhy patří černé olivy Kalamata z Řecka, francouzské olivy Niçoise a Picholine a italské vrásčité olivy Gaeta naložené do olivového oleje. Ze španělských odrůd jsou oceňovány drobné kulaté olivy Aberquina, které se používají k výrobě kvalitního oleje.

Zpracování

Olivy se ihned po sklizni nakládají do solného, případně louhového roztoku, v němž se dužina zbaví hořčin, zkřehne a zjemní se její chuť. Následuje marinování ve slaném nálevu či oleji, do nějž se mohou přidat další ingredience jako citronová šťáva, bylinky nebo česnek. Vypeckované olivy jsou oblíbené také plněné, a to nejčastěji mandlí, paprikovou pastou nebo ančovičkami.

Výživová hodnota

Olivy obsahují řadu látek, jež prospívají lidskému zdraví. Patří mezi ně vitaminy A, E, D a K a také množství antioxidantů, jež pomáhají neutralizovat působení volných radikálů v těle. Hořčiny v olivách napomáhají trávení a olivový olej obsažený v dužině dodává tělu energii, působí příznivě na krevní oběh a pozitivně ovlivňuje hodnoty cholesterolu.